A Dmitrij Medvegyev mögé vetített, a tervezett jövőt ábrázoló térképen az Oroszországgal ellenséges Románia és Lengyelország is területekhez jutna, míg Ukrajnából alig maradna valami.


A 2008 és 2012 között (lényegében technikai okok miatt) Vlagymir Putyint az elnöki székben váltó Dmitrij Medvegyev sokáig szelídebb hangot ütött meg az országot 2000 óta ténylegesen irányító kollégájával szemben, ám az orosz-ukrán háború 2022-es kitörése óta megszokhattuk, hogy rendre a legvadabb nyilatkozatokkal bombáz, akár az USA-ról, akár az ukránokról, akár Európa szerepéről beszél a háborúban.

A jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyetteseként működő Medvegyev ezúttal egy térkép előtt arról beszélt, hogy Ukrajna mindig is Oroszország része volt, a történelmi területeknek vissza kellene térniük Oroszországhoz.

– üzente Medvegyev, nagy tapsot kiváltva a nézőközönségből.

A volt elnök és miniszterelnök mögötti térkép azonban sok embernek még jobban szemet szúrt, mint maga a beszéd. Ezen az látható, hogy a jelenlegi Ukrajna területét alaposan megcsonkítanák – azonban nem csak Oroszország javára. Északnyugat-Ukrajna eszerint Lengyelországhoz kerülne – ami azért érdekes, mert Lengyelország az egyik legharcosabb támogatója megszállt szomszédjának, míg az egyik legellenségesebb politikát folytatja Oroszországgal szemben az egész Európai Unióban.

A kép szerint a Moldovovától északra eső területek (a szintén Ukrajna-barát) Romániához kerülnének, míg

Utóbbinak azért van jelentősége, mert Európa-szerte sokan Magyarországot tartják a leginkább oroszbarát országnak, és a cáfolatok ellenére sokakban tartja magát az az elmélet, hogy Putyin hazánk támogatása és Ukrajna elleni vétóiért cserébe megkapná a magyarok lakta ukrajnai területeket.

Bár az orosz vezetők többször ellenséges és megszállandó területként beszéltek a szintén volt szovjet tagköztársaság Moldováról is, a jelenlegi térkép ezt az országot érintetlenül hagyná, és a szövetséges Belarusz területe sem változna. A jelenleg hivatalosan több mint 600 ezer négyzetkilométeres Ukrajnából azonban mindössze Kijev megye maradhatna meg.

A sokak által oroszbarátnak kikiáltott magyar kormányzat legutóbb múlt héten tett azért, hogy ez a vélemény ne sokat változzon: Orbán Viktor tiszteletre nem méltó sovinisztánaknevezte a moszkvai börtönben meghalt ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt, özvegyének európai parlamenti beszédén a fideszes képviselők nem vettek részt, míg temetése napján Szijjártó Péter nevetgélt önfeledten Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!