Már biztos, hogy egyes nyugdíjasok idén karácsonyra is kapnak utalványt, ha nem is a kormánytól, hanem az önkormányzatoktól - írta a Napi.hu több forrásra hivatkozva. Ezekben a napokban kezdik meg például Makón a 70 év feletti időseknek járó karácsonyi utalvány kézbesítését az egyéni körzetekben megválasztott önkormányzati képviselők - írta a delmagyar.hu. A borítékban polgármesteri és képviselői üdvözlet, illetve egy tájékoztató is lesz.


A Napi emlékeztet, hogy a makói önkormányzat először 2016-ban osztott a 70 év felettieknek, akkor 5 ezer forint értékben. A képviselő-testület egy év múlva megduplázta az összeget, sőt húsvétra is adott utalványt, az időközben megszűnt Erzsébet-utalvány helyett immár Edenredet kapnak az érintettek, a városban összesen 3351-en kapnak.

Ami fix, hogy a karácsonyi támogatás nem központi, nem kötelező minden településen, az önkormányzatok saját rendeletben döntik el, hogy a költségvetésükből mennyit tudnak erre a célra fordítani és milyen feltételekkel igényelhető. Dunaújvárosban például a karácsonyi ünnepek alakalmából 5 ezer forint támogatásban kell részesíteni a nyugdíjasokat. Siklóson adventi támogatás lesz - írta a bama.hu. Családonként legfeljebb 20 ezer forintot kaphatnak azok, akiknek az egy főre jutó havi nettó jövedelmük nem haladja meg a 114 ezer forintot.

A XV. kerületben november 30-ig kérelmezhető a Palota karácsonyi támogatás, amelyet a polgármester minden év decemberében állapít meg az öregségi nyugdíjban, rokkantsági és rehabilitációs ellátásban és rokkantsági járadékban részesülő személynek, akinek a havi ellátása kevesebb mint 128 ezer forint, és nincs más jövedelmük. a támogatás maximum 10 ezer forint lehet. Újbudán pedig november 10-ig lehetett pályázni a nagycsaládosok és rászoruló személyek karácsonyi támogatására, legfeljebb 5 ezer forintra.

Zámolyon a gyerekek után kaphat a szülő támogatást (18 év alatt, illetve 18 év felett, ha nappalin tanulnak), gyerekenként 8 ezer forintot.

Mivel sk településen új a polgármester és a képviselő-testület, elképzelhető, hogy helyenként változhatnak a karácsonyi támogatás szabályai.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!