A főpolgármester budapesti lakógyűlést kezdeményez, amelyen minden 14 évnél idősebb fővárosi lakó részt vehet és véleményt nyilváníthat.


A héten jelentette be a fővárosi önkormányzat, hogy – a csőd elkerülése érdekben – intézkedési tervet dolgoznak ki. Ha ezt nem teszik, akkor a nyár végére mér akár 76 milliárdos hiányuk is lehetne – írja az RTL.hu.

– jelentette be Karácsony Gergely. Közölte, hogy vitatják a szolidaritási adó törvényességét, amelyre idén 58 milliárd forintot kéne befizetni. Ezért a közigazgatási bíróságon pert indítanak az összeg csökkentése érdekében.

Amennyit törvényesnek ítélnek, annyit befizetnek, de az általuk vitatott részt „nem tudjuk és nem is akarjuk befizetni”. Karácsony Gergely szerint az 58 milliárd forintból 33 milliárdot fizetnek meg.

A főpolgármester azt is elmondta: „... az például érdekes, hogy a magyar államnak valahogy pont annyi pénze, 58 milliárd forintja van arra, hogy Tiborcz István tőkealapjaiba fektessen be, mint amennyit idén elvonnak Budapesttől. Lehet, hogy a kormánypárti buborékban én leszek a hunyó, de a budapestiek és a legalább félig-meddig tájékozott emberek szerintem pontosan értik, hogy mi történik. Ha pedig valaki nem tudná, akkor hamarosan kapni fog egy főpolgármesteri levelet”.

„Ehhez egy egyéni azonosítóval lehet majd csatlakozni a lakogyules.budapest.hu oldalon keresztül.

– mondta a főpolgármester.

Karácsony úgy vélte, hogy sokaknak a nemzeti konzultáció fog eszébe jutni, de itt nem erről van szó, hanem egy valódi részvételi folyamatról van szó.

„A szavazási honlap fejlesztését és a terjesztést is a saját kollégáink végzik, a nyomdaköltség pedig közbeszerzési értékhatár alatti összeg. De ami lényeges különbség:

„Az érdemi kérdés, hogy Debrecen példáját követve állítsuk-e le a 4-es, 6-os villamost, vagy mondjam azt a kormánynak, hogy nem fizetem a sarcot, aminek egy része ráadásul teljes mértékben törvénytelen” – magyarázta, és hozzátette, hogy akkor tudnák befizetni a szolidaritási hozzájárulást, ha brutális járatcsökkentést hajtanának végre a BKV-nál.

Végül bejelentette a budapesti lakógyűlés kezdeményezését. „Szavazni májustól június 11-ig lehet majd, hamarosan érkeznek a szavazáshoz szükséges egyéni azonosítók a postaládákba. Addig is kérem, mérlegeljék az érveket, a tényeket a jó és felelős döntéshez. Ehhez igyekszünk minden segítséget megadni ITT és a közösségi média felületeinken” – írta.

VIDEÓ: Karácsony Gergely üzenete


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!