Mint korábban mi is megírtuk, a koronavírus-járvány miatt ingyenessé tette a kormány a parkolást. Hogy ez milyen nehézségeket okozhat egy nagyvárosban, arról a főpolgármester már korábban is írt:

Most újra a közösségi oldalán számolt be Budapest parkolási problémáíról és azok megoldási lehetőségeiről. Mint írja:

"Bekövetkezett, ami előre látható lett volna, ha valaki gondolkodik, mérlegel, egyeztet, mielőtt statáriális döntést hoz: káoszt okoz a nagyvárosokban, Budapesten is, elsősorban a belvárosi kerületekben az ingyenes parkolás. Több kerületi polgármester, kormánypártiak és ellenzékiek, fordult hozzám, hogy találjunk megoldást.

Az alábbiakat tudjuk tenni:

hirdetés

Mindenek előtt világossá kell tenni: a problémát az tudja megoldani, aki okozta. A járvány kezeléséhez nyilvánvalóan semmi köze az ingyenes parkolás bevezetésének. Friss adatok bizonyítják viszont, hogy a koronavírus által felerősített alapbetegségeknek mintegy harmada a levegő minőségéhez köthető – az ingyenes parkolásnak ehhez inkább van némi köze. Ha a döntés előtt nem sikerült, legalább most, amikor az okozott problémák látványosak, ideje lenne egyeztetni az önkormányzatokkal. Szerintem a vezetői erények közé tartozik a belátás, a hibák beismerése, ha az ember miniszterelnök, akkor is.

Az ingyenes parkolás pontosan azért okoz súlyos problémákat, ami miatt a jelenlegi parkolási rend is fenntarthatatlan Budapesten: több az autó, mint amennyi a parkolóhely. A belvárosi kerületekben ezt tetézi, hogy több a kiadott lakossági engedély is, mint amennyi a parkolóhely.

Megoldást erre kell találni, méghozzá hosszú távon, a járvány utáni időkre is. Ennek az új parkolási rendnek a kialakításán dolgozunk hosszabb ideje, sok egyeztetés van mögöttünk, jó néhány még előttünk.

Az ingyenes parkolás miatt kialakult káoszra rövidtávon megoldást a parkolóhelyek számának bővítése jelenthet. Ennek érdekében felkérem az állami intézményeket, felhívással fordulok a bevásárlóközpontokhoz, a nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére, este 7 és reggel 6 között. Ezt egyébként rendkívüli felhatalmazásával élve a kormány is elrendelheti, hasonló határozottsággal, ahogyan azt az ingyenes parkolással tette.

Budapest tehermentesítéséhez hozzájárulna, ha a korlátozó intézkedések idejére a kormány az M0-ás körgyűrű használatát is ingyenessé tenné. Ez is a kormányon múlna.

A kerületi polgármesterek, akik a helyi lakosok kizárólagos parkolási helyeinek kijelölését kérik tőlem, pontosan tudják, hogy ehhez nem nekem kell levelet írniuk, hanem a jogszabályok szerint pontosan, parkolóhelyre lebontva ki kell dolgozniuk egy forgalomtechnikai tervet. A Budapest Közút ilyen részletes forgalomtechnikai tervek értékelése alapján tud eljárni az ügyben.

Többen felvetették, miért nem a győri példa alapján halad Budapest, nos, a méret és a város összetettsége is indokolja, nem lehet egy az egyben lemásolni a győri intézkedéseket Budapesten.

Summa summarum: ha van valami haszna az ésszerűtlenül elrendelt ingyenes parkolásnak, hát az, hogy nyilvánvalóvá teszi a problémákat, amelyekkel hosszú évek óta együtt élünk, és amelyek halaszthatatlanná teszi a budapesti parkolási rendszer átalakítását."

Facebook

null



hirdetés