Ahogy arról mi is folyamatosan beszámoltunk, több tüntetés is zajlott csütörtökön Recep Tayyip Erdogan ellen a török elnök budapesti látogatásának napján, amelyekkel a törökök szíriai offenzívája és a Törökországban elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények ellen tiltakoztak.

A délután 2 órára kiírt kezdettel Budapest blokádja néven induló demonstrációról szintén élőben közvetítettünk.

A menet az Oktogonon elmondott három beszéd után útra kelt és fél 5-re a tömeg lassan a Széll Kálmán térre ért, ahol 5-től újabb beszédek hangzottak el. A tüntetők folyamatosan a török elnök ellen szóló rigmusokat skandáltak, a tömegben pedig sok magyar, kurd és európai uniós zászló is feltűnt.

hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt a tüntetés kapcsán. Korábban már kifejezte a kurdok melletti szolidaritását, amikor a Városházára is kikerült a kurd zászló.

Most a Facebook-oldalán fejtette ki véleményét a török elnök elleni demonstrációkról.

„Ahogy ígértem, nem az üléspontom határozza meg az álláspontomat: főpolgármesterként is tüntetek ellene, ha egy elnyomó diktátor érkezik Budapestre. Nem véletlen, hogy pár nappal a megválasztásom után kikerült a kurd zászló a dolgozószobám ablakába, mert kötelességemnek éreztem, hogy békepárti polgármesterként kiálljak a kurdok mellett. Szomorú, hogy ezt a magyar kormány nem érzi így, sőt még meg is bénítja a fél várost egy napra Erdogan látogatása miatt. Nincs az a diplomácia cél, ami legitimálna azt, hogy egy ország miniszterelnöke háborús bűnösökkel bájologjon. Gondoljatok erre, amikor meglátjátok a két illiberális vezető fotóját a Karmelita-kolostor hírhedt erkélyéről”

- írta Karácsony Gergely bejegyzésében.

Karácsony Gergely

A lakájmédia folytatja a kampányban már megszokott "nagy leleplezést... ". Ma például azt sikerült, hogy miközben főpolgármesterként is legtöbbször tömegközlekedéssel jövök dolgozni, amikor tudok, akkor pedig bringával közlekedem, valóban előfordul, hogy autóval megyek a dolgomra. Micsoda botrány, nem?