Jogszerűtlen kampányolásért, valamint a választás alapelveinek és tisztaságának megsértéséért panaszolta be a kormányt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt a Fővárosi Választási Bizottságnál. Karácsony a következő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által elmondott mondatot kifogásolta:

Aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget

- a miniszter ezt a múlt heti kormányinfón közölte. Guláys ezzel megismételte azt, a korábban az Inforádiónak elmondott kijelentését, hogy az Orbán Viktor és Tarlós István között kötött megállapodás érvényét veszíti, ha nem a fideszes kerül Budapest élére.

Mit képzeltek, kik vagytok? Azt hiszitek, hogy Budapest a ti hűbérbirtokotok? Azt hiszitek, hogy saját tulajdonotokként rendelkezhettek a mi városunkról? Komolyan azt gondoljátok, hogy magánemberként magánszerződést köthettek a budapestiek életéről?

- reagált már a kijelentés után indulatosan Karácsony, majd most a jogi lépéseket is megtette az ügyben.

Gulyás Gergely. Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

A beadványból kiderül, hogy mivel Gulyás egy 1000 milliárdos megállapodás semmibe vételét ígérte Karácsony győzelmének esetére, ezért Karácsonyék azt gondolják, hogy a kormány ezzel egyértelműen Tarlóst segíti. És bár fideszes a kormány, és Tarlós a kormánypártok jelöltje, a választási eljárási törvény értelmében a kormány nem kampányolhat egyetlen jelölt mellett sem, mert azzal a választás tisztaságát sértené. Márpedig Gulyás kijelentéseit könnyű úgy értelmezni, mint ha a kormány Tarlós mellett kampányolna.

Karácsony Gergely beadványa úgy érvel emellett, hogy "egy jelölt alkalmasságának nyilvános értékelése kampánytevékenységnek minősül, hiszen a pozitív vagy negatív színben feltüntetés alkalmas arra, hogy a választói akaratot befolyásolja, alkalmas arra, hogy egyik vagy másik jelölt melletti elköteleződést alakítson ki. A kampánytevékenységnek, az egyes jelöltek értékelésének azonban vannak korlátai. Ezen korlátok közé tartozik, hogy a központi kormányzat, illetve a központi kormányzatot képviselő, a nyilvánosság felé megjelenő tagja nem állhat egyik jelölt mellé sem, különösen akkor nem, ha ehhez csak általa hozzáférhető felületeket használ".

Amennyiben az FVB helyt ad Karácsony Gergely beadványának, akkor három jogkövetkezmény lehetséges:

  • a választási bizottság megállapíthatja, hogy Gulyás, azaz a kormány megsértette a választási eljárás alapelveit,
  • ha jogsértés történt, akkor el lehet tiltani a kormányt a további jogsértéstől, tehát többet egyetlen korménytag sem mondhatja, hogy az 1000 milliárdos paktum csak akkor érvényes, ha Tarlós nyer,
  • illetve az FVB bírságot is kiszabhat.

A választási bizottságnak három napja van döntést hozni.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!