Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen ünnepi menüt lehetne kihozni (nagyrészt) az ársapkás termékekből.

A benzinről ugyan lekerült a sapka, de ez az élelmiszerekkel az ünnepek végéig (sőt április 30-ig) nem történik meg.

Alapvetően működhet is a dolog, de azért vannak olyan élelmiszerek, amiket muszáj az ársapkásokon kívül is beszerezni, hogy a receptek működjenek.

Leves és előétel

A levessel bajban is vagyok, meg nem is. Egyfelől a sok csontos hús (csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég) jó alap lehet egy tyúkhúsleveshez, de a zöldségeket nem lehet kispórolni belőle. Szóval minimum pár szál répát venni kell bele. Ha a házi tésztát van erőnk legyártani, akkor az is megoldható lisztből és tojásból, ellenkező esetben egy cérnametélt még plusz költség lesz.

Amúgy ide van egy klassz, spórolós tippem: Az igazán jó levesbe minél több zöldséget érdemes belefőzni, de mivel a főzés után úgyis átszűrjük az egészet, akár zöldséghéjakat is adhatunk hozzá.

És ha már húslevest főzünk, belefőzhetünk egy mellet is, ami hortobágyi palacsintaként kelhet új életre, és szerintem elég ünnepi előétel.

Nyilván ehhez is kell minimum egy kis paprika meg tejföl pluszba (meg nem árt egy kis lecsóalap sem), de az alapok kihozhatóak a jóáras termékekből.

Főzhetünk továbbá tojáslevest, krumplilevest vagy csirkegulyást is a megadott alapanyagokból, és a főtt csirkéből lehet egy jó csirkepástétom, vagy főtt tojásból tojáskrém. De szerintem az első verzió jóval ünnepibb.

Főétel kompromisszummal

Már a leveses résznél is hiányolhatjuk a halat, hiszen sok háztartásban halászlé nélkül nincs karácsony. De a főételeknél sok más, tradicionális fogást is el kell engednünk, ha ragaszkodunk az ársapkásokhoz.

Ha ezen a ponton inkább feladnánk, itt is van a tökéletes töltött káposzta receptje egy régebbi cikkemben.

De ha játszunk tovább, akkor a legjobb megoldás a rántott csirke valamilyen krumpli körettel, vagy a csirkepaprikás galuskával.

A rántott csirkét szerintem felesleges túlmagyarázni. Az a fránya zsemlemorzsa még kelleni fog hozzá, hacsak nem darálunk le mi magunk egy száraz kenyérvéget. (Amúgy ez egy tök jó maradékmentő megoldás is egyben!)

A krumpli nyilván elmegy vaj és petrezselyem nélkül is, de azért nekem így ünnepibb érzéseket csalogat elő.

A tökéletes csirkepaprikás receptje szintén volt már ITT porondon, és a nokedlit is megmutattam nektek ITT.

Édes kényeztetés

Süteményekhez tökéletes alap a cukor, a liszt és a tojás, de egy kis lekvár vagy vaj kell még mellé a sikerhez.

A linzer és a hamis mézeskalács adja magát. (A hamis mézeskalács kb. ugyanaz mint egy linzer, csak van benne mézeskalács fűszerkeverék.)

És esküszöm hogy ez az utolsó "tökéletes", de ez tényleg a tökéletes piskótatekercs receptje.

Én a magam részéről elégedett lennék ezzel a menüvel. Ti mit hoznátok még ki az ársapkás termékekből?


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!