Budapestnek fel kell készülnie a koronavírus következő etapjára - erről ír Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester úgy fogalmaz:

„A koronavírus-járvány második hulláma aligha elkerülhető, a sokunkat foglalkoztató kérdés, hogy elkerülhetőek-e a mindannyiunk életét megnehezítő, a gazdaságot súlyosan megterhelő korlátozó intézkedések.”

Hozzáteszi, a döntéshozók felelőssége, hogy az újabb járványhullám felkészülten érje a lakosságot. Mint mondja ez ügyben a főváros - a kormánnyal ellentétben - nem újabb kommunikációs kampányban, hanem „az aprómunkában, a tapasztalatok szisztematikus feltárásában, a tán kevésbé látványos, de mindenképpen hasznos intézkedésekben” hisz.

A részletekről szólva azt írja,

hirdetés

„kiemelt feladat az ország idősotthonainak védelme”. Hozzáteszi, májusban ő a Budapest Restart programban már kezdeményezte a szociális intézményekre vonatkozó szabályok azonnali felülvizsgálatát, és saját határkörben intézkedett is a főváros.

„Szakértői csapat elemezte az első hullám tapasztalatait, felmérte a fővárosi fenntartású idősotthonok igényeit, az intézményvezetők véleményét. Tartalékot képeztünk a védekezéshez szükséges eszközökből és a saját forrásból beszerzett tesztekből is. A szakmai felmérés alapján egy hónappal ezelőtt 9 pontos utasítást adtam ki a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek” - számol be a munka részleteiről.

Mint írja, minden híresztelés ellenére több vidéki idősotthonban van jelen a fertőzés, mint budapestiben.

Karácsony arról is szól, hogy „továbbra is fontos lenne az együttműködés, az egységes protokoll kialakítása”, vagyis a teljes együttműködés az állam, a főváros, magán- és egyházi intézmények között.

Mint írja, Budapest vezetése erre törekszik.

Végül beszél arról is, hogy a védekezés egyik kulcsa a kórházi fertőzések visszaszorítása, hiszen a betegek nagy része a kórházakban kapta el a vírust.

„A fővárosi fenntartású intézményekben több olyan esetet is dokumentáltunk, amikor idős beteg a főváros által biztosított koronavírus-teszten negatív eredményt produkált, vagyis nem volt fertőzött, ám más betegség miatt kórházba került, ott kapta el a koronavírust és ez okozta a halálát. Ez megengedhetetlen”

- írja a főpolgármester.



hirdetés