Karácsony Gergely a lengyel Gazeta Wyborcza nevű lapnak adott interjúját a Die Welt portál szemlézte. A nyilatkozatban a szabad városok paktumáról beszélt, ami a visegrádi négye fővárosainak – Budapest, Varsó Pozsony és Prága – szövetsége lenni.

A másik négy ország főpolgármesterei hasonló cipőben járnak mint Karácsony: ők is liberális politikusként állnak egy konzervatív, illetve populista kormány által vezetett ország fővárosának élén.

Karácsony az interjúban azt nyilatkozta, hogy az összefogás keretein belül próbálnák meg Brüsszelben elérni, hogy ne a kormányhoz, hanem közvetlenül a fővároshoz kerüljenek az uniós pénzek. Ez merész terv, hiszen ezzel Karácsony a nemzeti kormányok kijátszását szorgalmazná – emeli ki a lap.

Erre reagálva Karácsony azt mondta, hogy már egyeztetett az Európa Bizottság alelnökével, Frans Timmermansszal, aki hajlandóságot és együttérzést mutatott az üggyel kapcsolatban.

Ennek oka, hogy Varsó és az EU kapcsolata viharos a 2015-ös lengyel igazságügyi reform óta, ami a lengyel kormánynak lehetőséget ad a bíróságok ellenőrzésére, ami az EU szerint sérti a jogállamiság kritériumait.

A lap véleménye szerint Karácsony terve olyan szempontból is pozitív lehet, hogy azok a települések, amiket a jogállamiságot meg nem sértő politikusok vezetnek, nem részesülnek az EU-s források megvonásában.