Egy szó sem igaz az egyik kínai napilap hétfői posztjából, ami szélsebesen terjed a Twitteren. A Global Times egy rövid videót tett közzé, amin állítólag a koronavírust figyelő hőkamerák felvételei láthatóak, és az, ahogyan a járókelők el-elengednek egy-egy szellentést, írja a Gizmodo.

A felvétel valójában évekkel ezelőtt készült, és utólag adták hozzá a kisebb-nagyobb szellentésfelhőket a köztereken ácsorgó emberekhez és állatokhoz.

A Global Times most ezzel a szöveggel posztolta ki újra:

"Nem tudja visszatartani a fingást? Próbálkozzon keményebben, mert a repülőterekre és a vasútállomásokra a közelmúltban telepített infravörös hőérzékelő kamerák a koronavírus kitörés közepette az utasok minden hőmérsékletváltozását rögzítik."

Az eredeti felvételt a Banana Factory nevű YouTube-csatornára töltötték fel 2016-ban, de felkapta a Reddit, végül a LADBible is. Most a TikTokon bukkant fel újra, innen szerezte meg a feltételezések szerint a kínai állampárt által irányított napilap. A videóról előbb eltávolították a vízjelet, majd kínai hőkemerák képeit is hozzáadták.

Az eredeti felvételt ebben a videóban lehet megnézni 0:54-től:

A videóról már 2016-ban kiderült, hogy hamis: a Banana Factory 9 millió megtekintés után elismerte, hogy a felvételt utólag módosították, így kerültek az emberek fenekéhez az olykor irgalmatlan méretű szellentések.


hirdetés