A sport gépezetét úgy beindította a kormány, hogy az ágazat működtetéséhez és fejlődéséhez, valamint az újabbnál újabb tervek megvalósításához egyre több közpénz szükséges. Ez megmutatkozik a 2022-es büdzsén is - írta meg az Mfor.hu.

Miközben a 2010-es évek első felében évi 50/100/150 milliárd forintok mentek az ágazatba, ma már több százmilliárdról beszélhetünk. A lap megnézte a jövő évi büdzséhez benyújtott dokumentumokat és ezek segítségével összegezte a kiadási tételeket, ezek alapján

a kormány 340 milliárd forintot tervez elkölteni a sporttal összefüggésben.

A pénz több forrásból érkezik a területre:

  • az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül szereplő előirányzatok révén összesen 81,7 milliárd forint,
  • az újraindítási alapból 24,1 milliárd (ezen a pénzen két előirányzat osztozik: 14 milliárd az autó-motorsport támogatása, 10,1 milliárd pedig a kiemelt nemzetközi sportesemény stratégia és sportesemény pályázatok, valamint a hazai rendezésű sportesemények támogatása),
  • TAO-támogatás címén a kormányzat becslése szerint 113,4 milliárd forint jut közvetve a büdzséből,
  • végül a Beruházási Alapból összesen 119,8 milliárd forintot költenek el valamilyen sportinfrastruktúrára kezdve a stadiontól a tanuszodákon át a honvédelmi sportközpontokig.

Vagyis ez utóbbi azt jelenti, hogy az összes tervezett költés bő harmada csak sportlétesítmények létrejöttét szolgálja. A legtöbb pénzt a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósítására fogják elkölteni, majdnem 64 milliárd forintot, de folyamatban lesz az új budapesti multifunkcionális csarnok is, melyre 25,3 milliárd forint közpénzt kell elkölteni. A lap kiemeli: a jövő évre betervezett 340 milliárd forintnak csupán 0,5 százaléka, 1,77 milliárd megy el a sport népszerűsítésére, diák- és szabadidősport támogatására. Ez még kevesebb is az idei 2,38 milliárdnál.

Az Mfor.hu szerint a végső, tényleges sportszámla azonban ennél is jóval magasabb lehet, de ennek nagyságát majd csak évek múlva tudhatjuk meg, amikor a parlament elé kerül a 2022-es költségvetés zárszámadása, valamikor 2023 őszén. Addig gyakorlatilag kormányhatározatok segítségével kénye-kedve szerint csoportosíthat át szükséges forrásokat eddig még nem ismert célokra is akár, mint ahogy ez az elmúlt években sem állt távol a kormánytól. A legutóbbi, 2018-as választási évben ténylegesen sportra fordított pénznél jövőre 31 százalékkal többet akar elkölteni a kormány. Akkor még "csak" 258 milliárd forintot csatornáztak a sport területére.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbálja ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Kérjük, tartsanak minél többen velünk, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni. Fizessenek elő, olvassanak, kövessenek minket, vitatkozzanak velünk, adjanak ötleteket. Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!