Jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Győrkös Istvánt hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt szerdán a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla.

A vád szerint 2016. október 26-án Győrkös István bőnyi családi házában, engedély nélkül tartott gépkarabélyával tüzet nyitott a házkutatásra érkező rendőrökre és halálosan megsebesített egy őrnagyot.

Az egyenruhások azért tartottak házkutatást a férfinál, mert a 2016-os Teréz körúti robbantás ügyében zajló nyomozás egyik részfeladata volt, hogy a rendőrség országosan ellenőrizte azokat, akiknél illegálisan lehetnek fegyverek vagy robbanószerek. Győrkös István ismert volt hungarista, neonáci múltjáról és arról, hogy különféle táborokat szervez, ahol az önvédelmet és a lövészetet oktatta.

hirdetés

Amikor a férfi először megszólalt a támadással kapcsolatban, azt mondta, csak azért vette a fegyvert a kezébe, mert feltett szándéka volt, hogy ezzel megakadályozza a nyomozók házba való bejutását.

Inkább rájuk akart ijeszteni, nem megsebesíteni őket.

Döntésével a táblabíróság csak csekély részben - a bűnjelek kezelése ügyében - változtatta meg az első fokon eljáró Szombathelyi Törvényszék ítéletét.