Magyarország menekültügyi eljárása nem felel meg az európai uniós jogszabályoknak, így döntött csütörtökön az Európai Bíróság (EB) - írja a Deutsche Welle.

Az EB 2018-ban indított eljárást Magyarországgal szemben amiatt, hogy a menekültügyi eljárások nem felelnek meg az uniós jognak. Idén ez a második, menekültüggyel kapcsolatos eljárás az országgal szemben. Májusban az EB kimondta, hogy Magyarország jogszerűtlenül, börtönszerű körülmények között tartotta fogva a menedékkérőket a tranzitzónákban. Az ítélet után a kormány bejelentette, hogy bezárja a tranzitzónákat.

Priit Pikamäe főtanácsnok korábban megállapította, hogy Magyarország nemcsak a tranzitzónákkal, hanem a visszatoloncolásokkal is uniós jogot sértett.

Pikamäe kifogásolta azt is, hogy a tranzitzónák létezése miatt minden menedékkérelem „határeljárássá” vált, ezeknél viszont nem követték a magyar hatóságok az uniós jogszabályokat. Az indítvány szerint jogszerűtlen volt, hogy azokat a menedékkérőket, akik nem a tranzitzónán át léptek be Magyarországra és elfogták őket, megfosztották a kiutasítási eljáráshoz fűződő biztosítékoktól.

24.hu

hirdetés



hirdetés