Az új szolgálati jogviszonyról szóló szabályozás életbeléptetésének elhalasztását kérték szerdán az egészségügyi szakmai képviseletek a humán tárcánál tartott érdekegyeztető megbeszélésen - írja a Népszava.

A lap úgy tudja, az egyeztetésen a kormányt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Latorczai Csaba közigazgatási államtitkár képviselte.

Az új jogviszonyt, amelyet a tervek szerint januártól vezetnének be az állami egészségügyben, rengeteg kritika érte. Az érdekvédők szerint ugyanis súlyosan korlátozná a munkavállalók egyéni, valamint kollektív jogait.

A jogalkotó elképzelése szerint a következő hat hétben kellene minden egészségügyi dolgozónak döntenie arról, hogy vállalja-e az új feltételeket vagy elhagyja az ágazatot - írja a lap.

hirdetés

Az érdekvédők többek között azért kértek halasztást, mert szerintük a jelenlegi járványhelyzetet alkalmatlan arra, hogy a dolgozók tájékozott és higgadt döntést hozzanak. Emellett pedig már az új munkaszerződésekkel kapcsolatos nyilatkozatokat kiosztása is nehéz, mert a gazdasági-műszaki területen is sokan betegek, karanténban vannak, a dolgozók egy részét pedig máshová vezényelték.

A Népszava információi szerint

a megbeszélésen végén a kormány képviselőinek kérése az volt, hogy a szakmai képviseletek írják le a javaslataikat, és megígérték azt is, hogy egyeztetnek még

A lap azt is megjegyzi, hogy a szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtásának részletszabályait rögzítő kormányrendeleteknek november 18-ig kellett megjelenniük. Ugyanakkor ezek közül csak egyet tettek közzé szerda estig, amely létrehozta az országos kórház főigazgató hivatalát.



hirdetés