Annak ellenére, hogy Donald Trump és jogászai még mindig azt próbálják bizonygatni, hogy Biden csalt a választáson, a demokrata adminisztráció folyamatosan veszi át az irányítást - írta a Guardian.

Biden kabinetfőnöke már biztos, hogy Ron Klain lesz.

Klain az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerint "kipróbált demokrata párti politikusnak" számít, az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata idején ő volt a felelős az Afrikában kitört ebolajárvány amerikai kezeléséért. Biden korábban "felbecsülhetetlen értékűnek" minősítette Klain személyét és korábbi együttműködésüket.

Az 59 esztendős Ron Klain Joe Biden kabinetfőnöke volt, amikor a most 78 éves demokrata párti politikus az Egyesült Államok alelnöke volt, sőt már akkor is Biden mellett dolgozott, amikor a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke volt. Később Bill Clinton alelnökének, Al Gore-nak a kabinetfőnökeként tevékenykedett, majd 2014-ben az ebolajárvány elleni küzdelmet is koordinálta.

hirdetés

Klain már Biden közleményében megköszönte a várható kinevezést, és leszögezte, alig várja, hogy Biden és alelnökjelöltje, Kamala Harris segítségére lehessen.

A New York Times és a Reuters vasárnap esti beszámolói szerint Biden külügyminisztere a magyar származású Antony Blinken lesz. Ő az Obama-adminisztráció nemzetbiztonsági tanácsadójaként szolgált korábban.

Biden csütörtökön azt is kijelentette, hogy már kiválasztotta leendő pénzügyminiszterét is, de róla csak annyit árult el, hogy valaki, akit a teljes demokrata párt elfogad.

Klain elmondta, hogy a jelenlegi adminisztráció nagyban megnehezíti az átvételt. Állítólag Biden és a megválasztott alelnöke Kamala Harris nem férnek hozzá a hírszerzési anyagokhoz, a koronavírussal kapcsolatos információkhoz, vagy a kabinetjelöltek háttérellenőrzéséhez, és bírálta az Egyesült Államok Általános Szolgáltatási Igazgatóságának (GSA) vezetőjét, Emily Murphyt is, aki késleltette Biden győzelmének megállapítását.

"A törvény csak azt követeli meg tőle, hogy kimondja, ki a választások győztese, és nem tudom elképzelni, hogy számára ne lenne egyértelmű, hogy Joe Biden nyert."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés