A Facebook-oldalán írja, hogy beoltották a koronavírus elleni vakcinával. Pontosan melyik napon és melyik oltóanyaggal?


December 25-én kaptam a Pfizer-BioNTech vakcináját.

FB-oldala alapján Izraelben él. Mióta?

Magyar-izraeli kettős állampolgár vagyok, 8 éve élek Izraelben. Magyarországon az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnél mediátor voltam, és nevelőotthonban dolgoztam. 2011-ben a kaposvári Toldi iskolát bezárták. Egyik gyerekem oda járt. Szülőként éhségsztrájkot szerveztem, ezért mindenhonnan kirúgtak. Ezért jöttem ki Izraelbe, itt azóta autista fiatalokkal foglalkozom.

Hogyan jutott kettős állampolgárként vakcinához?

Mindenki megkapja a vakcinát, akinek van biztosítása. Én körülbelül 2 hét múlva kaptam volna, de jókor voltam jó helyen. December 25-én egy idős embert kísértem oltásra. Valaki nem érkezett meg, és megkérdezték, hogy akarom-e. Persze, vágtam rá.

Mikor jelentkezett oltásra és hol? Mikor értesítették, hogy mehet?

Van egy telefonszám, azon kell időpontot kérni. Most a 60 év felettieket és az egészségügyi dolgozókat oltják, eddig 210 ezren kapták meg, körülbelül 10 nap múlva kérhettem volna időpontot, mert 56 éves vagyok. Megkapjuk sms-ben is, mint minden orvosi időpontot.

Milyen a fogadtatása ismerősei körében, hogy ön beoltatta magát? Az FB-oldalán látom, magyar ismerősei közül sokan írják, hogy ők nem fogják beoltatni magukat. Csak a szkeptikusoknak nagy a hangja? Izraelben élő magyarok vagy izraeliek körében nagyobb az oltási hajlandóság, mint a magyar ismerősei körében?

Itt nagyobb az oltási hajlandóság. Én jobban bízom az oltásban, mint a vírusban. Szeretnék szabadon mozogni. Jelenleg hetente járok tesztre, itt december 27-én kezdődik a harmadik zárás. Csupán 1000 méterre hagyhatjuk el az otthonunkat, és minden zárva lesz. Én dolgozom a zárás alatt is, engedéllyel, mert bentlakásos otthon vagyunk. De rengeteg igazoltatás lesz. Szükségem van a munkáltatói engedélyre és a 7 napnál frissebb teszteredményre is a szabad mozgásomhoz. Talán hetek múlva szűnik meg ez a nyomás.

Hogyan szervezik meg Izraelben az oltást?

Első körben egészségügyi dolgozók és 60 év felettiek kapnak. Napi 60 ezer oltást adnak és 80-100 ezer tesztet végeznek. Péntekig 210 000 ember kapott oltást, talán 4 napja kezdődött a tömeges oltás.

Milyen érzés? Volt valamilyen mellékhatás? Esetleg fáj a karja?

Kicsit érzem az oltás helyét, de semmi egyéb. Minden nap jelentést fogok tenni a Facebook-oldalamon most is és a második oltás után is, ami 3 hét múlva lesz. Szeretném befolyásolni az embereket, oltassák be magukat, és szűnjön meg ez a káosz.

És milyen érzés lelkileg, hogy megkapta az oltást? Mihez kezd most?

Nagyon felszabadító érzés, de még semmi nem változik. Tesztekre kell mennem hetente, a maszkot hordom.

Családtagjai is kapnak a közeljövőben oltást?

Természetesen mindenki kapni fog.

Elkapta korábban a vírust?

Nem kaptam el a vírust. Fontos, hogy működjünk együtt, élhessünk újra normálisan. Utazzunk és működjön a gazdaság. A sérült "gyerekeink" is várják az oltást, hogy letehessék végre a maszkot, és utazhassanak. Egyszerűen nem értem azokat az embereket, akik rettegnek valami homályos ellenségtől, akinek ki tudja, mi a célja. A célunk csakis az lehet, hogy jussunk végre túl ezen a vírusügyön, ami korlátoz, elszakítja a családokat, megszünteti a munkahelyeket, tönkreteszi az embereket.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!