A gyógyíthatatlan betegségben elhunyt alkotmányjogász élete és küzdelme sokakra nagy hatással volt, a tőle az elmúlt évekből származó idézetek sokakat elgondolkodtattak.


Az élete utolsó éveiben az ALS nevű gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel szombaton este, 47 éves korában hunyt el. Egy percig sem törődött bele a sorsába: miután egészségi állapota rohamosan romlani kezdett, az eutanázia jogáért küzdve nyíltan beszélt a kegyes vagy méltó halálról, beemelve az egyik legnagyobb tabutémát a társadalmi párbeszédbe. Szubjektív válogatásunkban felelevenítünk az alkotmányjogász elgondolkodtató idézetei közül tízet:

„Álmomban mosollyal az arcomon halok meg 80 évesen. De a valóság sokkal ridegebb, és az ember nem mindig kapja meg azt a lehetőséget, hogy a saját feltételei szerint távozzon.” (WMN)

„Amíg jó az élet, élvezem.” (Nők lapja) (HVG)

„A szenvedés része az emberi létnek, de nem határozhatja meg teljesen azt, amit emberként megélünk. Van választásunk, és van méltóságunk, amit meg kell őriznünk.” (Magyar Hang)

„Jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni.” (Facebook)

„A halál, az elmúlás és a szenvedés tabutéma volt, most nem az, és ez önmagában hatalmas siker.” (Index) (Facebook)

„Arra kérnék mindenkit, hogy adjuk meg a mindenkinek járó tiszteletet. Értelmesen vitatkozni csak így lehet. És a bunkóságra a legfájóbb válasz az udvariasság.” (Facebook)

„Az emberi méltóságba és az önrendelkezési jogba beletartozik a halálhoz való jog.” (Nők lapja) (WMN)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!