Az év eleji 15 százalékot egy nyári és egy őszi emelés is követheti még, hogy legalább úgy tűnjön, hogy utoléri az inflációt. Ez tavaly nem sikerült.


Negyedjére kapnak nyugdíjemelést az idősek egy éven belül, tavaly prémiumban és 13. havi juttatásban is részesültek, ám az infláció még mindig gyorsabban nő, mint a nyugdíj – mondta Farkas András az Infostartnak.

Hibának tartja, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosarat még mindig a két évvel ezelőtti állapot alapján számítják ki, azóta ugyanis sok minden megváltozott az orosz–ukrán háború és a gazdasági válság miatt.

Emellett 13. havi nyugdíjban is részesültek februárban, valamint egy kisebb összegű prémiumot is kaptak novemberben, a maximális összeg itt 10 ezer forint volt – mondta Farkas András.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint a nyugdíjasokat érintő infláció a múlt évben 15,2 százalék volt, magyarán – csak a nyugdíjemelést figyelembe véve – a nyugdíjak vásárlóértéke 1,2 százalékkal maradt el a tényleges inflációs hatástól. Ráadásként említette, hogy a nyugdíjasok szubjektív inflációérzékelése ennél több, hiszen számukra a tényleges inflációs nyomás az élelmiszerárakban és az energiaárrobbanáson keresztül csapódik le.

A kormány is olyan előrejelzésre épít, amely 15 és 19,5 százalék közé eső nyomással számol. A szakértő úgy látja, hogy jönni fog egy nyári és egy őszi korrekció is, ahogyan az tavaly és tavalyelőtt is megtörtént.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!