Hogyan készült annak idején és most Dr. Ian Malcolm szerepére? Volt olyan példaképe, akiről a filmbéli karakterét mintázta?

Bizonyára tudja, hogy az eredeti könyvet Michael Crichton írta, így annak idején ott kezdtem a kutakodást. A regénynek olyan gazdag a textúrája, hogy széles skála állt a rendelkezésemre, kiválasszam a szereplő legfontosabb karakterjegyeit, tulajdonságait és felépítsem belőle Dr. Ian Malcolm figuráját a filmben. A regény és a szövegkönyv szerint a karakterem egy kreátor, egy "teremtő", aki mestere a saját kutatási területének. Ha körülnézünk a környezetünkben, találunk kreátorokat, akik létrehoznak valamit a világban. Az előző Jurassic Park előtt olvastam is róluk egy könyvet vagy inkább kettőt, majd kapcsolatba léptem a szerzőkkel és olyan emberekkel is, akik gyakorolják ezt a hivatást. Szerettem volna, ha a szerep megformálása előtt jobban bele tudom magam élni az ő életvitelükbe és hivatásukba, és Steven Spielberg is rengeteget segített az első rész forgatásakor.

Az első, 1993-as Jurassic Park ma már filmtörténeti mérföldkő. Hogyan emlékszik vissza, milyen volt együtt dolgozni Spielberggel?

Steven Spielberget nem kell bemutatni, ő egy géniusz. A személyes élményem vele az, hogy a színészvezetése során rengeteg segítséget kaptam tőle, hogy sikeresen tudjam felépíteni a karakteremet. Spielberg egyszerűen képes volt arra, hogy életre keltse Ian Malcolm karakterét általam.

Murray Close / Getty Images Jeff Goldblum Dr. Ian Malcolm szerepében az 1993-ban bemutatott Jurassic Parkban.

Ezek szerint olyan alkotónak kell őt elképzelnünk, aki leül a szereplőkkel a backstage-ben és átbeszéli részletesen a szerepet velük?

Az az igazság, hogy nem. Nem ilyen rendező. Elragadóan kedves a személyisége, mindig mindenkinek ráér, ha valakinek kérdése van, vagy szeretne megbeszélni vele valamit. A backstage-ben kedélyesen anekdotázgat és a show-biznisz sztorijaival szórakoztatja a stábot. Jó érzés a stábjába tartozni, mert ténylegesen a csapat része vagy. Végig úgy érzed színészként, hogy nincs alá-fölé rendeltség, ez egy közös munka, amit együtt hoztok létre, és szép folyamatosan minden kialakul a végére. A mi közös munkánk során nem volt jellemző egyáltalán, hogy leültünk volna valahol, és elkezdtük volna analizálni együtt a karaktert. Legalábbis nem sokszor és nem voltak mélyen szántó, teoretikus elmélkedések, nem tartottunk komoly, tudományos elemzéseket a szerepről. Spielberget sokkal inkább egy intuitív, játékos, energikus, az ösztöneire hallgató rendezőnek ismertem meg.

A legújabb filmben elhangzik egy mondat Dr. Iam Malcolm szájából: "Át kell alakítanunk az emberi tudatot." Súlyos szavak ezek a mai világban, és meggyőzően hitelesnek tűnt, ahogyan Ian Malcolmként Jeff Goldblum megfogalmazta a filmvásznon. Valóban hitt is ezekben a szavakban?

Igen, hittem benne. Emlékszem, hogy rengeteget dolgoztunk ezen a jeleneten. Amikor elkezdtük próbálni Derek Connollyval és Emily Carmichaellel (ők dolgozták ki ezt a részt), Derek tartott nekem egy komoly kiselőadást, hogyan kellene értelmezni ezt a jelenetet. Aztán folyamatosan dolgoztunk rajta. Azt hiszem, hogy ennek a közös fejtörésnek lett az eredménye ez a mondat, ebben fogalmaztuk meg a lényeget, azt az elvet, amit Ian Malcolm képvisel. Úgy emlékszem, hogy a karakterem a tudományos erőforrásokról és eszközökről, mint tudományos teljesítményről beszél ebben a kontextusban. Kutatóként ezeket az eredményeket kötelességünk bölcsen felhasználni az emberiség érdekében, hiszen az emberiség könnyen elpusztíthatja vagy például genetikailag módosíthatja önmagát. Azt hiszem, a kutatók felelőssége, hogy magukba nézve megtalálják azt az angyali erőt, amely morálisan a helyes irányba vezeti őket: hogy a technikát és a tudományt az emberiség fejlődésének javára, ne pedig a kárára fordítsák.

Thomas Banneyer / dpa / AFP Jeff Goldblum a Jurassic Park: Világuralom kölni bemutatóján 2022. május 29-én.

Ha nem a színészi pályát választotta volna, hanem a kutatóit, akkor melyek lennének azok a legfontosabb tulajdonságok, amelyekkel kutatóként rendelkeznie kellene?

Nem vagyok kutató, de valóban foglalkoztatnak a tudományos dolgok. Benne voltam Carl Sagan (amerikai csillagász, planetológus, asztrobiológus és békeaktivista - a szerk.) Kozmosz című ismeretterjesztő műsorában is egyszer, amelyet később Neil deGrass Tyson folytatott, akire szintén nagyon felnézek. Carl Sagannal - akinek a legutolsó könyve a Korok és démonok - volt egy lenyűgöző, emlékezetes beszélgetésem is. Legalábbis számomra az volt, nem tudom, hogy számára mennyire. Ezeket a fantasztikus embereket megismerve úgy gondolom, hogy az alázat az egyik legfontosabb tulajdonság, amellyel egy kutatónak rendelkeznie kell. Az alázatnak mindig ott kell lennie a kísérletezések, a felfedezések és a különböző megközelítések mellett. Vannak tények, amelyeket a tudományban megállapítunk a bizonyítékok alapján, aztán több tesztet is elvégzünk, hogy ne legyen tévedés, de mindig felkészültnek kell lennünk arra, hogy a feltételezésünk hibás. Ez az alázat az, amely a kutatók személyiségéből elengedhetetlen szerintem. Összefoglalva: alázat, kíváncsiság, energia, intelligencia és végül, de nem utolsósorban, a morális és etikai bölcsesség.

Egy stábtagtól úgy hallottam, hogy önnek van egy különleges képessége, fotografikus memóriával rendelkezik, és képes memorizálni az egész stáblistát, hozzákapcsolva az arcokat - beleértve azokat is, akikkel még soha nem találkozott. Igaz ez?

Nem. Ez nem igaz. Ez csak egy legenda rólam, semmilyen különleges képességgel nem rendelkezem. De valóban próbálom megjegyezni a teljes stáblistát. Megkapom a "call sheetet", és minden reggel memorizálom a neveket, valamint a hozzájuk tartozó arcokat a fényképek alapján. De ez nem egy képesség, hanem tanulás! Így aztán, amikor odajönnek hozzám a forgatáson dolgozó emberek, általában tudom a teljes nevüket, és ez hatalmas csodálkozásokat okoz - innen ered a legenda.

Nicky J. Sims / Getty Images for Universal Jeff Goldblum a Jurassic Park: Világuralom londoni sajtóeseményén 2022. május 27-én.

A Jurassic Park: Világuralom június 9-től látható a magyar mozikban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!