A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő aktuális adatai alapján az Mfor megnézte, hogy mennyit változtak a kórházi várólisták a tavalyi állapotokhoz képest. A betegszám csökkenése és a kisebb-nagyobb mértékben mérséklődő várakozási idő pozitívum, ami köszönhető annak, hogy a kormány 2010 óta összesen 25 milliárd forintos többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek elvégzésére, de annak is, hogy sokan már a magán egészségügyi szolgáltatóknál keresik a gyógyulást - jegyzi meg a portál.


A NEAK legfrissebb adatai szerint így néz ki a legtöbb átlagos várakozást igénylő műtétek top hetes listája:

1. szívbillentyű-műtét 144 nap

2. térdprotézis-műtét 125 nap

3. laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri műtétek 99 nap

4. csípőprotézis műtét 72 nap

5. ortopédiai nagyműtétek 68 nap

6. jelentős kiterjesztési gerincműtétek 63 nap

7. nyitott szívműtét 50 nap

Az Mfor arról is ír, hogy egy csípőprotézis-műtétre ma Magyarországon a tervezett 234 nappal szemben 72 napot (tavaly 94) kellett várniuk a betegeknek átlagosan. Jelenleg 3539 ember vár az állami egészségügyi intézményekben arra, hogy megműtsék a csípőjét, amire Észak-Magyarországon még mindig közel fél évig, 175 napig, Délközép-Magyarországon és Északközép-Magyarországon 37 napig kellett várni az elmúlt fél év statisztikái szerint.

A szürkehályog műtétre 30 napot kell várnia annak a 10761 főnek, aki jelenleg a NEAK várólistáján szerepel. (tavaly 44). Nyugat-Dunántúlon ez akár 38 nap is lehet, míg Észak-Magyarországon 17 nap.

kiemelt kép: mti


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!