Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs online sajtótájékoztatóban jelentették be, hogy benyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amellyel kezdeményezik a parlamenti fizetésék egy részének felajánlását a járványügyi alapba - írja a 24.hu.

A politikusnő szerint a nemzetközi példa jól mutatja, hogy mindez működik. Többek közt Új-Zélandon is csökkentették a képviselők fizetését, hogy így szolidaritást vállaljanak azokkal, akik szintén kevesebb pénzből kénytelenek élni. Ezzel szemben a magyar parlamenti képviselők fizetését húsz százalékkal emelték.

Szél Bernadett politikustársaival arra törekszik, hogy a felajánlott fizetések a Járvány Elleni Védekezési Alapba kerüljenek, amellyel többek között az egészségügyi és a szociális dolgozók fizetését egészíthetik ki.

"Közteherviselés és szolidaritás. Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs kollégáimmal azt kezdeményezzük, hogy — nemzetközi példákhoz hasonlóan — a parlament egésze legyen szolidáris a frontvonalban küzdőkkel és a képviselői fizetések meghatározott része — a gazdasági erősödés miatti növekmény, a viselt tisztségek és a bizottsági tagságok után járó illetményrészekkel együtt — kivétel nélkül, vagyis oldal- és párthovatartozásra való tekintet nélkül, mindenki esetében a törvény erejénél fogva a Járvány Elleni Védekezése Alapba kerüljön az egészségügyi dolgozók és a szociális dolgozók fizetésének kiegészítése céljából."

hirdetés

Szél Bernadették javaslatából kiderül, hogy a képviselők fizetését a járványhelyzet végéig, a veszélyhelyzet kihirdetésének évét megelőző második évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset háromszorosának megfelelő összegben határoznák meg.



hirdetés