Január elsejétől minden online kasszát használó magyarországi vállalkozásnak lehetővé kell tennie az elektronikus fizetés lehetőségeit. Ez a szabály mintegy 40-60 ezer kereskedő és szolgáltató számára jelent változtatási kényszert, mivel eddig csak készpénzt fogadtak el. Egyre közeleg a határidő, de sok kereskedő még mindig nem lépett.

„Üzletünkben csak készpénzes fizetésre van lehetőség”, „Bankkártyát csak 1000 Ft felett fogadunk el” - olvashatjuk gyakran a boltokban. Bosszantó ilyen feliratokkal vagy kifogásokkal találkozni, amikor éppen a reggeli kávét szeretnénk sietve beszerezni, vagy akár egy nagyobb értékű szolgáltatást kifizetni. Az elmúlt években szerencsére dinamikusan nőtt azoknak az üzleteknek és szolgáltatóknak a száma, ahol bankkártyát is elfogadnak, így akik alapvetően elektronikusan kapják a fizetésüket egyre kevésbé bajlódnak a készpénzfelvétellel.

Januártól azonban azoknál a kereskedőknél, ahol online kassza van, akár egy 20 forintos tétel esetében is lehetővé kell tenni az elektronikus fizetési lehetőséget, melynek egyik formája a bankkártyás fizetés, és tilos azt hátrányosan megkülönböztetni a készpénzessel szemben.

Az OTP Bank szakértőjének segítségével körbejártuk, hogy miért előnyös a bankkártyás fizetés a kereskedők, szolgáltatók számára, és miért nem kell tartani a POS-terminálok használatától.

Lássuk, mik a leggyakoribb tévhitek, és mik ezzel szemben a tények!

hirdetés

Tévhit: a POS-terminál magas költségeket ró a kereskedőkre

Fontos átlátni, hogy valójában milyen havi költségekkel kell számolniuk a kereskedőknek. Ez három tételből áll össze: a bankközi díjból, rendszerdíjból és kereskedői díjból. Az első kettőt a kártyatársaságok határozzák meg, a harmadikat pedig a hitelintézet. Utóbbiban szerepelnek például a tranzakció feldolgozásának, valamint a kötelező kártyatársasági, illetve a törvényi előírások betartásának költségei is.

A költségek attól is függhetnek, hogy a vevő kártyáját kibocsátó és a POS-terminált üzemeltető pénzintézet megegyezik-e. Ha ugyanis a kibocsátó és az elfogadó megegyezik, a kereskedőnek nem kell kifizetnie a bankközi díjat, ami jelentős megtakarítást jelenthet. Tehát ha olyan pénzintézetet választunk, amelyiknek sok lakossági ügyfele van, nagyobb eséllyel lesznek a nálunk vásárlók között is az éppen az ő bankkártyájukat használók.

Egy példával szemléltetve, ilyen esetekben tehát a bankközi díj 0 forint lesz, a rendszerdíj pedig tranzakciónkként 5 forint, illetve a forgalom 0,1333%-a, míg a kereskedői díj 1%. Ez azt jelenti, hogy egy 1000 forintos vásárlás esetén 16,33 forintba került a kereskedőnek a kártyahasználat. Különböző pénzintézetek esetében azonban ez a tétel 21 forintra is rúghat, ha ugyanennyit költöttünk.

Vannak olyan bankok is, amelyek nem bontják külön tételekre a kereskedőt terhelő költségeket, hanem egységes, minden tranzakcióra vonatkozó tarifát tüntetnek fel az ajánlatban. Ez általában a kettő közé eső összeget jelenti, azaz a fenti példánál maradva 1000 forintos fizetésnél ez lehet 19,5 forint, azaz a végösszeg 1,95 százaléka.

A rendszer előnye, hogy jobban átlátható, egyszerűbben kiszámolható a díjazás az elfogadóhely számára, hátránya azonban, hogy összességében a nap végén nagyobb költséggel járhat, mint a részletekre bontott árazás. Ezért is érdemes körültekintően választani és összehasonlítani a különböző szolgáltatók ajánlatait.

Tévhit: a jutalékon túl egyéb pluszköltségekkel is kell számolni POS-terminálonként

A POS-terminálok használatának van bizonyos bérleti díja, valamint érdemes számításba venni a telepítési, karbantartási és oktatási díjakat is, pont ezek miatt érdemes olyan szolgáltatót keresni, amelynek átlátható az árazása. De ha például az adott vállalkozó már rendelkezik vezetékes internettel, az asztali terminálok kisebb kiadással járnak, hiszen nem terheli a felhasználót plusz kommunikációs költség.

„Általánosságban a 30 millió forint feletti éves árbevétel esetén POS-terminál igénylését, míg alacsonyabb forgalmú vállalkozásoknak a SimpleBusiness alkalmazást ajánljuk, ami lehetővé teszi a bankkártyás fizetést és az azonnal utalást is. Az OTP Csoport pont azért kínál több megoldást a kereskedők számára, hogy igényeikhez és árbevételükhöz igazodó szolgáltatást választhassanak. Minden, a jogszabály-változás miatt érintett kereskedőnek érdemes átszámolnia, hogy melyik a számára legkedvezőbb megoldás” – hívta fel a figyelmet Hideg Noémi, az OTP Bank Kártya Elfogadói és Fejlesztési Főosztályának vezetője.

Tévhit: a POS-terminálhoz mindenképpen szükséges a vezetékes internet

Az asztali terminálok esetében valóban igaz ez az állítás, mobilterminállal azonban kiküszöbölhető ez a probléma. Ezek egy része SIM-kártyával működik, mint ahogy a mobiltelefonok, így a magyarországi mobil-lefedettség függvényében, az ország nagy részében ezek a terminálok vezetékes kapcsolat nélkül is használhatók.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a közleményben szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.


hirdetés