Éles kritikát fogalmazott meg a Jakab Péter vezette Jobbikról az párt egykori parlamenti képviselője és budapesti elnöke, Bencsik János. A Polgári Válasz nevű jobbközép párt elnöke az Azonnalinak adott interjújában sorra veszi a Jobbik kudarcait, melyek ahhoz vezettek, hogy a párt parlamenti mandátumainak több mint felét elveszítette: a következő ciklusban csak 9 képviselőjük lesz, ami csak kettővel több, mint a négy éve alakult szélsőjobboldali Mi Hazánknak.


Általános vélekedés, hogy a Jobbik szavazókat nem sikerült integrálnia a hatpárti összefogásnak, ami meghatározó szerepet játszott a vasárnapi ellenzéki kudarcban.

A pártvezetés komolyan elhitte, hogy Jakab Péter vezetésével képesek lesznek nemcsak benyomulni a baloldalra, és ott pozíciókat fogni, de szinte teljesen elmarni az MSZP és DK szavazói bázisát. (…) Jakab Péterből egy új, fiatal, energikus Gyurcsány Ferencet akartak gyúrni, és akkor úgy tűnt, ehhez minden adottsága és kommunikációs képessége megvan

- mondja Bencsik, majd hozzáteszi, hogy ennek az lett az eredménye, hogy a pártot ideológiailag teljes kilúgozták, és a szociális demagógián kívül nem maradt ajánlatuk. Szerinte Jakab karakterét balliberális tanácsadók építették fel, hiszen a Jobbik elnöke valójában nem egy "miskolci proli", hanem egy "értelmes történelemtanár".

Bencsik kritizálta a jobboldali karakter elvesztését is.

Amikor 2020 elején jeleztem, hogy Trianon századik évfordulójára egy nemzeti gyökerű pártnak készülnie kéne, azt a választ kaptam, hogy ez a téma nem rezonál jól a baloldali szavazóknál, akiket most meg kell szólítani. Egy idő után minden nemzeti témát lekevertek, és mindenre az volt a válasz, hogy az emberek úgyis tudják, hogy jobboldaliak vagyunk, nem kell erről külön beszélni

- emlékszik vissza a konzervatív politikus.

Bencsik szerint azt a több százezer konzervatív szavazót kell megszólítani, akik 2018-ban még a Jobbikra szavaztak, de most nem tudtak kire, ugyanis ők támogatták a 2018-as néppártos Jobbikot, és csak részben szavaztak át a Mi Hazánkra.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!