Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az izraeli kutatók kifejlesztettek egy baktériumot, amely kizárólag szén-dioxiddal táplálkozik, jelentette be a Weizmann Tudományos Intézet (WIS) - tájékoztat a Xinhua hírügynökség.

Ezek a baktériumok, amelyek a teljes testtömegüket a levegőben megtalálható szénből fejlesztik ki, a jövőben hozzájárulhatnak olyan technológiák kialakításához, amelyek segítségével csökkenthető lenne az üvegházhatású gázok felhalmozódása a Föld légkörében, és így segítséget jelenthetnek a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

A Cell tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány arról számol be, hogy az izraeli kutatók által létrehozott baktériumok majdnem egy évtizedes evolúciós folyamat után, teljesen felhagytak a cukor fogyasztásával.

Az izraeli kutatóknak tehát sikerült "átprogramozniuk" az E. coli baktériumot, amely cukrokat fogyaszt, és szén-dioxidot bocsát ki a levegőbe, hogy a környezetben található szén-dioxidot használják fel, és abból állítsa elő a saját fejlődéséhez szükséges szénhidrátokat.

A tudósok azonosították a géneket, amelyek nélkülözhetetlenek ebben a folyamatban, és néhányat hozzáadtak a baktérium genomjához a laboratóriumi kísérletek során.

A kutatók úgy vélik, hogy ezeknek a baktériumoknak az "egészséges" szokásai a legnagyobb mértékben hasznosnak bizonyulhatnak a Föld számára.

Ezenkívül a kutatók egy olyan gént is beépítettek a baktériumba, amely lehetővé teszi számukra, hogy energiát vehessenek fel egy formiát nevű anyagtól (hangyasav, nátrium-formiát).

Ez önmagában még nem volt elegendő ahhoz, hogy a baktériumok megváltoztassák étrendjüket, egy sor "laboratóriumi evolúciós folyamatra" volt szükség ahhoz, hogy a baktériumok fokozatosan csökkentsék a szénhidrátbevitelt.

A folyamat minden szakaszában a tenyésztett baktériumok kisebb mennyiségű szénhidrátot kaptak, ugyanakkor növekvő mennyiségű szén-dioxidot és nátrium-formiátot.

A kezdeti baktériumok "leszármazottai" így fokozatosan feladták a szénhidrát-függőséget, míg körülbelül hat hónappal az új étrendjükhöz való igazodás után néhányuk elérte a teljes táplálkozási átalakulást.

A kutatók úgy vélik, hogy ezeknek a baktériumoknak az "egészséges" szokásai a legnagyobb mértékben hasznosnak bizonyulhatnak a Föld számára.

Például azok a biotechnológiai társaságok, amelyek élesztőt vagy baktériumtenyészeteket használnak általánosan használt vegyi anyagok előállítására, ezeket a termékeket szén-dioxidot fogyasztó sejtek felhasználásával állíthatnák elő ahelyett, hogy nagy mennyiségű kukoricaszirupot használnának, ahogyan ez jelenleg történik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!