Az ország hatalmas légicsapásokat hajtott végre Libanon fővárosában, Bejrútban.


Magyar idő szerint kora este nagyszabású légicsapást hajtott végre Izrael Bejrútban, célba véve a Hezbollah libanoni síita milícia központi parancsnokságát. A támadás célpontja a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah sejk lehetett – legalábbis izraeli és amerikai lapok erre utaló értesüléseket közöltek. Késő este izraeli források már arról számoltak be, hogy Naszrallaht sikerült likvidálni.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari megerősítette, hogy a csapás a Hezbollah központi főhadiszállására irányult, amelyet civil épületek alatt rejtettek el a libanoni főváros Dahíja nevű negyedében. Bár Hagari nem nevezte meg Naszrallaht mint célpontot, izraeli lapok szerint a légierő több tucat tonnányi bombával vette célba a rejtekhelyet és a fölötte lévő hatemeletes házakat. Libanoni források szerint több épület is összeomlott, és rengeteg embert temettek maguk alá a romok.

A helyszíni felvételek súlyos pusztítást mutatnak: több épület teljesen megsemmisült. Az utóbbi hetekben Dáhija, amely Bejrút síita lakosságának központja, már több izraeli támadás célpontja volt, ahol Hezbollah-parancsnokokat bombáztak.

A támadást Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök rendelte el New Yorkból, ahol az ENSZ közgyűlésén tartózkodik. A döntés azután született meg, hogy a hírszerzés jelentette: Naszrallah likvidálására reális esély adódott. Az izraeli kormányfő csak azután értesítette az amerikai vezetést, hogy a bombázó gépek már úton voltak Bejrút felé.

Az akció kimeneteléről ellentmondásos hírek érkeztek. A szaúdi al-Arabija hírcsatorna szerint Naszrallah likvidálása kudarcot vallott, és a Hezbollah vezetése ezt több hírügynökségnek is megerősítette. Maga Naszrallah azonban nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és életben maradásáról semmilyen független forrásból nem érkezett megerősítés. Estére pedig már izraeli illetékesek is elkezdték terjeszteni, hogy valószínűleg meghalt a bombázásban.

A Hezbollah közleményben tudatta, hogy válaszul rakétákat lőtt ki észak-izraeli településekre, de Naszrallah sorsáról nem nyilatkozott. Az IDF szerint a Hezbollah összesen 100 rakétát indított, amelyek minimális károkat és egy könnyebb sérülést okoztak. Az izraeli légierő továbbra is folytatja a libanoni célpontok bombázását.

(via BBC, Telex)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!