Az ukrán Naftohaz nem hosszabbítja meg az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést a vállalat vezérigazgatója szerint.


Az ukrán Naftohaz nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró, az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést – mondta Olekszij Csernyiszov, az állami gázvállalat vezérigazgatója a Deutsche Welle Business Newsnak adott interjújában. A vállalat vezetőjének elmondása szerint eddig csak azok miatt az országok miatt tartották fenn a szállítást, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal.

- jelentette ki Csernyiszov annak kapcsán, hogy az EU-ban több ország is cseppfolyósított földgázt vásárolt Oroszországtól.

A vállalatvezető felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsítsák fel az orosz gázfüggőség megszűnését célzó folyamatot 2027-ig.

A Gazprommal 2021-ben megkötött hosszú távú gázszerződés keretében az oroszok évi 4,5 milliárd köbméter gázt szállítanak Magyarországra. Ebből 1 milliárd köbméter az Ukrajnán keresztülhaladó Testvériség-vezetéken át érkezik Ausztria felől.

(via Index)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!