Elsősorban élelmiszert lopnak az elkövetők, de a ruházat, az illatszer és vegyi áru is ott van a topban. Volt, aki egy csomag élesztővel bukott le.


Több mint 20 százalékkel nőtt idén a kisebb értékű bolti lopások száma a tavalyi adathoz képest - írja a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai alapján. A legtöbb esetben az elkövetők élelmiszert loptak.

A lap megkeresésére a rendőrség azt közölte, hogy tavaly január és november között 6172 kisebb értékű, vagyis az ötvenezer forintot meg nem haladó, így még szabálysértésnek számító lopás történt. Ezzel szemben idén ugyanebben az időszakban 7560 esetről tudnak.

Az elkövetők a legtöbb esetben – ahogy tavaly, úgy idén is – elsősorban élelmiszert loptak, ezt a toplistán a ruházat, az illatszer, a vegyi áru és a műszaki cikk követte. Az adatokból az is kiderült, hogy a kisebb értékű lopások 13,1 százalékát követték el fiatalkorúak, 0,5 százalékát pedig gyermekkorúak. Tavaly hasonló arányok voltak: akkor a fiatalkorú elkövetők aránya 12,4 százalék volt, a gyermekkorúaké pedig 0,6 százalék.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője a lapnak azt mondta, hogy a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik. Ezek kapcsán szerinte egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról, a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, tovább értékesítési céllal történő eltulajdonításra.

„Az üzleteinkbe nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze »csomagokat« és kísérlik meg azok eltulajdonítását. Az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru termékek is a lopásérzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók” - mondta Maczelka Márk.

A lapnak az egyik kaposvári hipermarket biztonsági őre úgy fogalmazott, hogy szerinte már megjelent az áruházban a „szociális hátterű tolvajlás”.

Az őr azt is hozzátette, hogy a láthatóan kényszerből lopni próbálókkal más a hangvételük is, a legtöbbször rendőrt sem hívnak, sőt, jegyzőkönyvet sem vesznek fel, „mert látszik, először próbálta, s hogy lebukott, olyan trauma érte, hogy a büdös életben nem fogja többször megkísérelni”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!