Mint azt megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből. Ebben a Fidesz elnöke bocsánatot kért "a támadó nyelvezetért", de - mint írta - fenntartja politikai álláspontját. Egyben kérte, hogy ne tegyék ki a Fideszt a néppártból.


Orbán valamennyi néppárti tagpártnak - összesen 13 félnek - írt, akik csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló javaslathoz. A magyar kormánypárt kizárását többek közt a belgiumi Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V) párt kezdeményezte, ennek a képviselője reagált elsőként Orbán Viktor levelére.

Wouter Beke a Twitteren válaszolt a magyar kormányfőnek.

Ik aanvaard verontschuldigingen, maar het ging hier niet over belediging tav Wouter Beke. Wel over respect voor Europese waarden en betere samenwerking om buitengrenzen EU te bewaken. Daarin zie ik geen wijziging. @cdenv blijft op lijn: geen plaats voor Fidesz binnen EVP. pic.twitter.com/QdMGcvvQgJ

- Wouter Beke (@wbeke) 2019. március 14.


Azt írta:

Elfogadja a bocsánatkérést, ám ez az ügy nem az ő megbántásáról szól, hanem az európai értékek tiszteletben tartásáról és a jobb együttműködésről az EU külső határainak védelme érdekében.

Hozzátette:

Nem lát változást, a Fidesznek nincs helye a néppártban.

Kiemelt kép: Wouter Beke (Afp)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!