Korábban már megírtuk, hogy az ideiglenes nagykörúti biciklisáv némileg átalakul szeptembertől. Lesz olyan szakasz, ahol semmi nem változik, máshol viszont újra kétszer két sávon közlekedhetnek az autók.

A Fővárosi Városháza prezentációja segít abban is eligazodni, hogy mire kell számítani mostantól a Nagykörúton.

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

A választóvonal a Blaha Lujza tér lesz, ugyanis a forgalmi adatok szerint meglehetősen máshogy használják a budapestiek a Petőfi hídtól a Blaháig, illetve a Blahától a Nyugati térig tartó szakaszt.

Előbbin az autóforgalom dominál, a forgalom 51 százalékát teszik ki a gépjárművek, kétszer annyi itt az autó, mint a Teréz körúton. Ezért ezen a szakaszon a parkolóhelyeket szüntetik meg, itt fog haladni a biciklisáv, az autók pedig két sávon közlekedhetnek. A legszűkebb szakaszokon pedig a járdán vezet majd kerékpárút.

A másik szakaszon csak 26 százalék a gépjárművek részesedése, itt marad az egy sáv az autóknak, viszont a csomópontok előtt két sávjuk lesz.

A kompromisszumos megoldást azután jelentették be, hogy feldolgozták a Nagykörútról szóló kérdőíveket, amit közel 48 ezren töltöttek ki.

Az ideiglenes, egy-egy sávos megoldást nagy többségben utasították el: 68 százalék volt ellene. A parkolósávos megoldást viszont inkább támogatták, de az is nagyon megosztó: 48,4% támogatta, 46,5% volt ellene.

Az ideiglenes kerékpársávok egyébként sikeresek voltak, a Nagykörút a második legnépszerűbb biciklis útvonal lett a városban, másfélszereződött a forgalma.

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

A Magyar Kerékpárosklub üdvözölte a döntést, de nem voltak maradéktalanul elégedettek:

A Magyar Kerékpárosklub üdvözli a nagykörúti, Bartók Béla úti, Villányi és Tétényi úti kerékpársávok megtartásáról hozott (…) döntést annak ellenére, hogy a Nagykörűt józsefvárosi szakaszán nem a körút átfogó megújulását szolgáló megoldás születhet

- közölték Facebookon.

A Kerékpárosklub megjegyezte, hogy a kerékpársávok felfestése csak egy jó lépés egy élhetőbb belváros kialakítása felé. A Fővárosi Önkormányzatnál szintén így gondolják, ezért az ősz folyamán komplex tervezés indul, aminek alapja egy közösségi tervezés a Nagykörút jövőjéről.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!