Egy nő három kulcsfontosságú jelet tárt fel, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki OCD-ben szenved.


Az OCD, vagyis az obszesszív-kompulzív zavar egy kényszerbetegség. Az egyik fő jellemzője a betegek sok-sok megszállott gondolata, amelyek magas fokú feszültségérzetet provokálnak. A másik pedig a kényszeresség, a kényszer érzése arra, hogy bizonyos rituálékat, viselkedésformákat, cselekvéseket kell végezni annak érdekében, hogy a feszültség csökkenjen. Ilyen például a kényszeres kézmosás, melynek oka lehet a fertőzésektől való rettegés.

Az OCD gyakori tünete az ön-, illetve közveszélyes viselkedés gondolata, azaz az ilyesmiben szenvedők gyakran érzik úgy, hogy kárt kellene tenniük magukban vagy azokban az emberekben, akik feszültséget keltenek bennük – írja a hazipatika.com

Egy brit hölgy most a TikTok-on mutatta be az OCD három fő jelét. Véleménye szerint ezek

Az első jel, amit leírt, a kényszeresség, vagyis a rögeszmés negatív gondolatok megjelenése, általában múltbeli vagy jelenlegi eseményekkel kapcsolatban és érzelmi szorongást eredményez.

– magyarázta a nő.

A veszélyes gondolatok megjelenése ugyancsak a betegség egyik jele.

„Ezek olyan gondolatok, amelyek mögött nincs logika vagy érvelés, és időről időre megjelennek az elménkben. ezeket később egyre nehezebb lesz legyőzni” – fogalmazott, majd hozzátette: a harmadik tünet a sürgősség. „Ez magában foglalhatja azt, hogy sürgősen szakítsak a partneremmel, hogy azonnal hagyjak fel a munkámmal, hogy kerüljem az embereket és töröljem magam a közösségi médiából” – jegyezte meg.

Természetesen ezek a tünetek önmagukban nem jelentik azt, hogy OCD-je van valakinek, és azt is fontos tudni, hogy az állapot minden embernél eltérő. Ez a betegség egyébként gyakran a pubertás vagy a korai felnőttkor körül kezdődik, és fontos a segítség, például a terápia és a gyógyszeres kezelés, hogy kordában tartsák az állapotot – írja a ladbible.com.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!