Javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, növelheti a csontsűrűséget, és csökkentheti az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek.

A kertészkedést a szakemberek, illetve a hobbikertészek már régóta egyfajta “terápiás hobbinak” tartják, amely elősegíti a relaxációt, a koncentrációt és a természettel való kapcsolódást. Emellett a testmozgás nagyszerű formája is, ezért számos egészségügyi előnnyel járhat, ha a kültéren töltjük a szabadidőnk egy részét.

Sőt, mi több, a kertészkedés — az erőteljes fizikai igénybevétel miatt — akár a hobbisportok között is megállná a helyét!

A kültéri tevékenység számos olyan fizikai feladattal jár, mint például az ásás, ültetés, gyomlálás, öntözés és betakarítás. Ezek a tevékenységek fizikai erőt, állóképességet és rugalmasságot igényelnek, így a kertészkedés kiváló formája az alacsony terhelésű testmozgásnak, amely segíthet a kalóriaégetésben és az izmok feszesítésében is.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy egy 30-45 perces kertészkedéssel akár már 135-200 kalória is elégethető a tevékenység intenzitásától függően!

A kalóriaégetés mellett pedig javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, növelheti a csontsűrűséget, és csökkentheti az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek. A kertgondozás emellett a stressz csökkentésének és a mentális jólét kialakításának is remek módja. Már rengeteg kutatás mutatta ki, hogy a természetben töltött idő csökkentheti a kortizolszintet, a stresszel összefüggő hormont, és javíthatja a hangulatot, illetve a kognitív funkciókat is.

Ráadásul a kertészkedés — a sporthoz hasonlóan — a különböző fittségi szintekhez és képességekhez is hozzáigazítható, így minden korosztály és fizikai állapotú ember számára nagyszerű lehetőséget teremthet a testmozgásra. Ráadásul a mozgáskorlátozottak számára — a megemelt kerti ágyások vagy konténeres kertek segítségével — a kertészkedés akár könnyebben hozzáférhetővé tehető, mint a sport. A kültéri hobbi emellett társas tevékenységgé is alakítható, amely lehetőséget nyújthat a másokkal való kapcsolatteremtésre és a közösségépítésre.

Összefoglalva tehát, a kertészkedés rendkívül sokoldalú és élvezetes mozgásforma, amely számos egészségügyi előnnyel járhat. Remek módja annak, hogy aktívak maradjunk, és fenntartsuk a fizikai és mentális jólétünket. Miért ne ragadhatna tehát bárki ásót, gereblyét vagy locsolókannát, ha sportolni támad kedve?

Itt a DiMolnar által készített infografikán láthatjuk, mennyi sportot jelent a kertészkedés:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!