A teljes magyarországi választókorú népesség csaknem egésze, egészen pontosan a 95 százaléka hallott a kegyelmi botrányról, kétharmaduk pedig közvetlen köztársasági elnök-választást szeretne egy friss felmérés szerint.


Az Iránytű Intézet február február 15. és 17. között végzett telefonos kutatása szerint elsősorban a középkorúak, a diplomások, a fővárosiak, a politika iránt nagyon érdeklődők, a tehetősebb válaszadók és az ellenzékiek beszélgettek sokat Novák Katalin kegyelmi döntéséről és az azt követő politikai botrányról. A történtek ellenére a fideszesek abszolút többségének nem változott a kormányról alkotott véleménye. A negyedüknek, a nyugdíjasok, a legfeljebb 8 általánost végzettek, a falvakban élők és a 100 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezők körében még javult is az Orbán-kormány megítélése – derült ki a felmérésből.

A DK-sok, a jobbikosok és a momentumosok abszolút többsége szerint ez az elmúlt évek legnagyobb hazai botránya.

a többieknek megfelel, hogy a parlament választja az államfőt. Elsősorban a fiatalok szeretnének közvetlen elnökválasztást, a jelenlegi rendszer támogatásának egyedül a kormánypártiak körében van többsége.

A fideszesek relatív többsége inkább nem tartja igaznak Varga Judit korábbi férjének állításait, egyharmaduk nem tudta megítélni a kérdést, míg negyedük igaznak tartja, amit hallott és olvasott. A felmérés szerint leginkább a középkorúak, a diplomások, a fővárosiak, a politika iránt nagyon érdeklődők, a tehetősebb válaszadók és az ellenzékiek hisznek Magyar állításainak. Magyar Péter szerint

A fideszeseket leszámítva minden kategóriában többségben vannak azok, akik szerint távoznia kellene a kormányzati propagandáért és a titkosszolgálatokért felelős miniszternek. A kormánypártiak 40 százaléka szerint nem kell mennie Rogánnak, közel negyedük viszont azt mondta: távoznia kell a propagandaminiszternek – összegezte a felmérés eredményeit a 24.hu.

 

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!