A Kaspersky kiberbiztonsági cég a Föld körüli pályán keringő űrszemét eltakarítására hívta fel a figyelmet, továbbá arról számolt be közleményében, hogy beállt az űrszemét eltakarítását lehetővé technológián dolgozó szintén orosz StartRocket startup mögé. Ez azért is érdekes, mert a StartRocket tavaly azzal került be a hírekbe, hogy apró műholdak, úgynevezett cubesatok segítségével reklámokat akart vinni az űrbe. Ennek sok csillagász nem örült, hiszen a Föld körül keringő világító reklámok növelnék a fényszennyezést, tovább nehezítve az égitestek megfigyelését.

Az évtizedek óta folyó űrkutatási tevékenységek következtében rengeteg szemét gyűlt fel az űrben, jelenleg több mint 500 ezer haszontalan mesterséges tárgy kering a Föld körüli pályán - írja a Kaspersky. A növekvő mennyiségű szemét veszélyekkel jár,

ugyanis az egyes darabok összeütközhetnek az űrjárművekkel, jelentős mértékben károsíthatják az űrhajókat és az űrhajósok számára is kockázatot jelentenek.

Így a tisztítás az űr felderítése miatt is szükséges.

A StartRocket egy saját fejlesztésű, habbal működő szemétgyűjtőjével (Foam Debris Catcher) kívánja csökkenteni az űrszemét mennyiségét. A szemétgyűjtő több kisméretű autonóm műholdból áll, amelyek ragacsos polimerhab segítségével gyűjtik be és távolítják el a Föld körüli pályáról az űrszemetet. Ez úgy történik, hogy a szerkezet csapdába ejti a keringő szemetet, majd lehúzza azt a Föld felé, így a tárgyak elégnek a bolygó atmoszférájában. A StartRocket jelenleg kétlépcsős kísérlet-sorozatot folytat a Földön és az űrben, az első Föld körüli pályás tesztet pedig 2023-ra tervezi.

Hamarosan az űr is tele lehet reklámokkal

A hirdetéseket egy orosz vállalat vinné az űrbe.

A Kaspersky a projekt előkészítési szakaszában nyújtott segítséget többek között a műszaki dokumentáció kidolgozásához, valamint információs támogatást is biztosított a projekthez, hogy a lehető legtöbb ember megismerhesse annak céljait.

(Kiemelt kép: GettyImages)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!