A Covid alatti vicces óráiról és az őt ért atrocitásokról ismertté vált Vezsenyi László nem tanít többé, a szolidaritás teljes hiánya és a státusztörvény miatt.


A pedagógus státusztörvény miatt beadta felmondását Vezsenyi László, a nyilvánosságban „vasalódeszkás tanérként” elhíresült pedagógus – derül ki a hvg.hu vele készült interjújából.

Vezsenyi neve akkor lett országosan ismert, amikor a Covid-járvány miatti távoktatás idején vicces videót készített, amelyben egy vasalódeszkán mutatta be az úszásoktatás alapjait. A videó nagyon hamar virális lett, és sokan rajongtak a tanár kreativitásáért, de a tankerület és annak vezetője nem volt humoránál: megbüntették Vezsenyit, amit később az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is túlkapásnak tartott.

– fogalmazott most az 56 éves pedagógus, aki 32 éve volt a tanári pályán.

Vezsenyi a portálnak arról is beszélt, hogy a lemondott tankerületi vezető utódjával sem volt jobb a viszonya. „Politikai boszorkányüldözés kezdődött ellenem. Vagy inkább folytatódott” – fogalmazott. Hozzátette, a vasalódeszkás ügy csak egy ökörködés volt, az „nem lehetett az alapja annak, ami itt folytatódott”.

Ahogy ő fogalmazott, fő bűne az volt, hogy „nem tudta befogni”, nem csak 2010 óta, de harminc éve kritizálta az oktatási rendszert. Beszélt arról is, hogy egy fórumon Márki-Zay Péter kérte fel beszélni.

„Nekem az is jó lett volna, ha a Fidesz teljesíti azokat a dolgokat, amiket az oktatással kapcsolatban jónak tartanék. De nyilván, őket nem érdekli a rendszer, a Fidesz csak be akarta darálni a pedagógustársadalmat. Tulajdonképpen sikeresen meg is csinálta” – fogalmazott a most távozó testnevelőtanár.

Vezsenyi szerint így nem volt véletlen, hogy a tankerület kitalálta, neki néhány órát Csanádpalotán, Makótól 15 kilométerre kell majd megtartania. Úgy, hogy a gimnáziumban neki volt a legmagasabb óraszáma a testnevelőtanárok között.

– fogalmazott az országosan kedvelt pedagógus.

Hozzátette, a státusztörvény után erre akár már kötelezhetnék is, de nem fogják tudni, szeptember 1-jéig ugyanis maga viszi el a felmondását az iskolába és a tankerületbe. „Talán egyetlen szülő volt, aki kirakott egy szalagot a sztrájk idején a szolidaritás jeleként. A diákok nagy része pedig nem is hallott arról, hogy Budapesten kint voltak az utcán a pedagógusok és a diákok. Másrészt elkeserítő volt a pedagógusok részéről tapasztalható nagy fokú közöny” – mesélt a szolidaritás teljes hiányáról Vezsenyi László.

(via Telex)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!