A kormány jövő szerdán értékeli az eddig meghozott intézkedéseket, így a múlt szerdán 0 órától hatályos kijárási korlátozások hatásait, és dönt arról, kell-e még valami más lépés is - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. (Az új intézkedések hatásait kéthetente tudják értékelni.) Ezért nem tudott semmit mondani arról, hogy karácsonykor milyen feltételek lesznek érvényben. De meglebegtette, hogy

Radikálisan javuló számok kellenek ahhoz, hogy karácsony előtt lazítani lehessen.

A koronavírus-oltóanyagról annyit mondott, hogy 7 vagy 8 vakcina van a harmadik tesztelési fázisban. Minden gyártóval tárgyal a magyar kormány, azért, hogy ha lesz biztonságos és hatékony oltóanyag, akkor abból jusson elegendő Magyarország számára. Az orosz, kínai, izraeli fejlesztéseken kívül vannak uniós, vagy részben európai fejlesztések, ezek közül:

  • Az Astra Zeneca vakcinájából 6,5 millió darabot kötött le Magyarország (ebből 2 adag kell)
  • A Johnson&Johnson vakcinája is harmadik fázisban van, ebből bő 4 millió darabot kötött le a kormány
  • A Pfizer oltóanyagából pedig 4,4 milliót kötött le.

Vagyis összesen csak ennél a három gyártónál 12 millió adag oltóanyagra adta be igényét a magyar kormány. Ezek összesen 36 milliárd forintba kerülnek.

A majdani vakcina önkéntes és ingyenes lesz

- tett ígéretet Gulyás.

Azt nem tudta megmondani, hogy mikor kezdődhet az oltás, de szerinte időben nem lesz nagy eltérés abban, hogy az egyes vakcinákat mikor lehet oltásra felhasználni, forgalomba hozni.

A megfeszített munka eredménye, hogy bár rohamosan nő a fertőzöttek száma és az elhunytak is 100 körül alakul, de az elhunytak aránya a fertőzöttekhez képest kedvezőbb, mint tavasszal - jelezte Gulyás. Bár minden nagyobb településen ott van a koronavírus, de az osztrák határ mentén fokozottabb óvatosság indokolt a miniszter szerint, mert ott rosszabbak a számok.

Holnap országos és önkéntes koronavírus-tesztelés indul szociális intézmények, óvodák, iskolák, kórházak dolgozóit érintve, 190 ezer ember bevonásával. Először a szociális intézmények dolgozóit tesztelik.

A kormányinfón szóba került az a téma is, hogy miért vétózta meg a magyar kormány a lengyel kabinettel egyetemben az EU hétéves költségvetését és a mentőcsomagot. Erről másik cikkünkben olvashatnak:

Gulyás Gergely: Tőlünk a jogállamot félteni nem kell

A magyar kormány zsarolásnak tartja azt, amilyen feltételei vannak az EU hétéves költségvetésének és mentőalapjának, ezért vétózik.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt képünk illusztráció. MTI/AP/Luca Bruno


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!