Szeptember óta már tizenhat 15 év alatti gyerek halt bele a briteknél a más betegségekkel könnyen összetéveszthető fertőzésbe.


Tévesen diagnosztizáltak egy brit kisfiút, aki végül bele is halt a betegségébe - számolt be róla a Mirror.

Miután Jax Albert Jefferys megbetegedett, a családja többször is orvoshoz fordult. Azt mondták nekik, hogy az 5 éves fiú influenzás, ezért ennek megfelelően paracetamol tartalmú gyógyszerrel kezelték. A gyerek állapota azonban nem javult, sőt a betegség negyedik napján már olyan rosszul volt, hogy kórházba kellett vinni. Sajnos ott már nem is tudták megmenteni az életét.

Végül kiderült, hogy Jax nem influenzával küzdött, hanem úgynevezett streptococcusos garatgyulladással. Ez egy általában gyerekeknél előforduló, fertőző betegség, amelyet az A csoportú Streptococcus baktérium okoz. A betegnek begyullad a torka, a mandulája, de a gégét is érintheti a fertőzés, ami többek közt lázzal is jár. Ezt antibiotikumokkal lehet gyógyítani, amelyek a szövődmények elkerülése miatt is fontosak. Ugyanis a betegség akár vesegyulladást, reumás lázat, skarlátot vagy toxikus sokk szindrómát is okozhat.

Jax tragikus haláláról az iskolája is megemlékezett. Az igazgató felhívta a szülők figyelmét, hogy nagyon fontos időben felismerni a streptococcusos torokgyulladás tüneteit, hogy megfelelően lehessen kezelni.

Az utóbbi hónapokban sajnos már tizenhat 15 év alatti gyerek halt bele ebbe a betegségbe az Egyesült Királyságban. Legutóbb egy 4 éves kisfiú és egy 7 éves kislány hunyt el emiatt, de egy 12 éves és egy 6 éves gyerek halálát is ez a fertőzés okozta.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!