A műfajokon átívelő kulturális programok mellett a több tucat helyi pincészet kínálatát is megkóstolhatják a látogatók.

A szeptember beköszönte még közel sem jelenti a fesztiválszezon végét: a Kerekdomb Fesztivál szeptember 13. és 15. között csábít Tállyára, hogy a mesés történelmi településen elmerülhessünk az ősz örömeiben.

Aki azt hiszi, hogy augusztus végére szögre akaszthatja a „fesztiválszerelését” nagyon is téved: ősszel a kellemes napsütés, az enyhébb estek, repohár helyett boros pohár, a vízpart helyett szőlődűlők várják a fesztiválozókat, hogy szabadon kikapcsolódhassanak. A Kerekdomb idén 9. alkalommal mutatja be Tállya és a környék sokszínűségét, a borkultúra mellé irodalmi- és családi programokat, koncerteket, színházi előadásokat költöztetve a település kertjeibe, templomaiba, neves pincészeteibe.

Így muzsikál a Kerekdomb Fesztivál

A fesztivál nagyszínpadán, a Vincellér Színpadon pénteken az Aurevoir. indítja a táncot, majd a Carson Coma veszi át tőlük a stafétát, míg másnap az Anna and The Barbies, a Punnany Massif és a Magna Cum Laude slágereire táncolhatunk majd. Szintén a nyitónapon lép fel az Analog Balaton is a Palota Borházban, ahol a hétvége során a szőlőlugasok alatt láthatjuk még Ajsa Luna, Labek&Chrobak, Lenkke_, Cserihanna, Szlimmy, Mehringer és Co Lee dj settes fellépését is. A Szűcs Pincészetben a lengyel Cheap Tobacco-val kezdhetjük a fesztiválozást, de itt játszik még a Szlovákiából érkező Dis Is Markéta, a Cimbali Trio, A Flirt, Noira, a New Fossils, a Mörk, Beck Zoli és a Fejnélküli Lovas is.

A Bagolyvár idén új helyszínként csatlakozik a fesztiválhoz, olyan előadókkal, mint az egy5egy, Buzás Bence, Juhász Zoli, A Csajod és a Sellah Vie, de itt láthatjuk majd Kollár-Klemencz László Vad című zenés irodalmi estjét is. A Nyerges Udvarban Palágyi Ildikó, Géem, Bodor Áron (Esti Kornél), Gorg és Benzol és Saya Noé zenélnek, a Herself pedig akusztikus koncerttel érkezik. A #Lindengarden – Gasztro Porta öreg hársai alatt többek közt Kemény Zsófi költő, író, slammer és rapper lesz a vendég, de táncra perdülhetünk a Rézeleje Kvarttet népzenei koncertjére is.

A tállyai evangélikus templom akusztikáját élvezhetjük a theFluetwins koncertjén, Enyingi Zsófia és Ondrik János Musicalek hangján című műsora során, Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus DuoVoCellino, illetve a Miskolci Szimfonikus Zenekar Mozartissimo előadásán.

Szavak szárnyán – színház és irodalom

A Közösségi Ház ezúttal is színházzá változik a fesztivál ideje alatt, ahol Pokorny Lia A majdnem tökéletes boldogság receptje című önálló estjét láthatjuk, Szinetár Dóra Egy életem című életrajzi stand up estjét, Cserna-Szabó András A pacal ideje című darabját, a Sanyi, Én és a gyerekek A kerek kő című előadással érkeznek, az Art-Színtér pedig Agnieszka Osiecka Ő meg Ő című darabját adja elő. Vasárnap a Vincellér Színpadon a Művészetek Völgye és az Art-Színtér közös előadását élvezhetjük, Goldonitól a Mirandolinát.

A Tokaj Art Wine Barka Galéria Hotel és Étterem kellemes pincéje mindig inspiráló környezetet teremt a meghitt, irodalmi előadásoknak és beszélgetéseknek.

Itt lesz a Művésztelep Galéria megnyitója is pénteken, amely a Közép-Kelet Európai Művésztelep folytatásaként született Művésztelep alkotásait mutatja be már elismert és feltörekvő hazai, illetve külföldi alkotók műveiből. Innen indulnak mindennap a Tállya izgalmas történelmét bemutató séták is.

Együtt mulat az egész család

A Kerekdomb Fesztivál gondolt a családosokra is: a Mailloth-kastély a legkisebbeket ringató foglalkozásokkal várja, míg a nagyobbacska gyerekeknek Bárth János Csirimojó gyerekdalai, a Majorka Színház Pártás királylány című mesedarabja, a Zenebatyu Élményprogram, valamint Varró Dániel és Molnár György zenés-irodalmi műsora szólnak majd. A kastély ad otthont ezúttal is a Malter Vándor Filmfesztivál versenyfilmjeinek pénteken, míg szombaton és vasárnap az NFI jóvoltából a Macskafogót, a Hyppolit, a lakájt és a Vukot nézhetjük meg itt. A gyerekek felfedezhetik a Somszög Birtok kalandozó komédiumát is, valamint az Alkotóházat, ahol a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületétől tanulhatunk a különféle mesterségekről, mint az úrihímzés vagy a mézeskalács ütőfa faragás, de játszóház és különféle kreatív programok is várják a gyerkőcöket, ahogy a Szűcs Pincészetnél is. Így amíg a szülők egy pohár bor mellett lazíthatnak, a gyerekek alkothatnak.

Ne csak a poháremelés menjen

Tállya a Tokaji borvidék kincseként a szőlődűlők árnyékában felfedezésre invitálja a látogatókat. Így aki szívesen tölti aktívan a hétvégéit, az csatlakozhat az Aggteleki Nemzeti Park túráihoz, benevezhet egy evezős túrára a Bodrogra, vagy éppen egy kerékpáros kalandra a Tokaj-Zemplént felölelő Panoráma Kerékpárút egy szakaszán.

Idén újdonságként a tállyai Kopasz-hegyi kőbányát is meg lehet látogatni a Colas Északkő bányalátogatás során. Vasárnap pedig indul a már hagyományos futóverseny, ahol vannak családi távok, iskolás futam, de 5, 10 és 15 km-es távokra is lehet versenyezni.

Na, de mi kerül a poharakba?

Természetesen nem lehet Tállyáról és a Kerekdombról beszélni a helyi borászatok nélkül, hiszen azok adják meg a település ízét. Ilyenkor kinyílnak a pincék ajtajai, sok helyen megnézhetjük hol történik a varázslat, sőt, akár dűlőtúrákon is részt vehetünk, ellátogatva egyenesen a forráshoz, a poharunkba kerülő bort adó szőlőültetvényekhez. A borászatok különféle tematikus kóstolókkal is készülnek, összekapcsolva a kóstolást gyakran művészetekkel, helytörténettel. Winkler Nóra a Somszög Pincészetben tart különleges borkóstolót, ahol a borokon keresztül a képzőművészethez kapcsolódhatunk, a Tájoló Tradíció és Innovatív Alapítvány a tállyai zsidóság és borászat témával indít helytörténeti sétát, a Szóló Udvarban a natúrborokat ismerhetjük meg jobban, a Rózsa Pincészetben pedig ezúttal is lesz jótékonysági borkóstoló, ahol a Rett-szindrómában élő kislányoknak gyűjt a Mosolybor – azaz a Tokaji Borvidékhez aktívan kötődő nők – közössége által.

A Művészetek Völgye kistestvére, a Kerekdomb Fesztivál igazi összművészeti seregszemlét sorakoztat fel idén is Tállyán, aki pedig szívesen köszöntené fesztiválozással az őszt, az a www.kerekdombfeszt.hu oldalon érheti el a bérleteket- és napijegyeket. A műsorfüzet ezen a linken érhető el.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!