A hírek szerint a miniszterelnök váratlan húzásra készülhet. Annak mindenesetre nem örülne, ha valamelyik miniszterét kellene „beáldoznia” az elnöki székért.


Hatalmas lezárások közepette kormányülést tartanak a Fidesz prominens személyiségei Balatonalmádiban. Az ülés egyik legfőbb témája a köztársasági elnöknek javasolt személy kiválasztása – erre korábban egyértelműen utalt Kocsis Máté, a párt frakcióvezetője is.

Az Index értesülései szerint Orbán Viktornak volt terve az államfő személyére, ám a közvélemény-kutatási adatok nem vágnak egybe az elképzeléseivel, így a kiválasztási folyamat tovább tarthat.

A lap arról ír, hogy a számtalan lehetséges szóba került jelölt között van aktív miniszter is, de Orbán nem szeretne tárcavezetőt „beáldozni” a köztársasági elnöki székért. A kormányfőnek nincs túl sok ideje, hiszen a jövő héten kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, és a hírek szerint a kabinetben is szeretnék minél hamarabb lezárni a kínos bicskei pedofilügyet.

Korábban négy lehetséges személyről szondáztatták a közvéleményt: Navracsics Tibor és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterek, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, valamint Maróth Miklós orientalista professzor népszerűségét mérték lehetséges államfőként.

Az Index információi szerint Navracsics Tibor igen jól áll a versenyben, de Orbán Viktor éppen a jó uniós kapcsolatokkal is rendelkező fontos miniszterét nem szeretné elveszíteni kormányából. Szintén szeretné, ha maradna a honvédelmi miniszteri poszton Szalay-Bobrovniczky, és folytatná a hadiipari fejlesztéseket, valamint nyélbe ütné a készülő Gripen-beszerzéseket.

A portál értesült arról is a Karmelita kolostorhoz közeli forrásoktól, hogy a kormányfő váratlan húzásra készülhet, és inkább a megérzéseire hallgatna, mint a közvélemény-kutatási adatokra. Információk szerint frusztrálja, hogy 2010 óta két, hozzá közel álló elnöknek is le kellett mondani, így most első sorban az a fontos, hogy a következő jelölt támadhatatlan legyen.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!