A légszennyezettség világszerte egyre több egészségügyi problémát okoz, főként a nagyvárosokban, ahol a lakók szinte szó szerint fulladoznak az autók által kibocsátott kipufogógáztól. A Journal of Sexual Medicine című, angol szaklapban közzétett friss tanulmány szerint a legújabb állatkísérletek azt bizonyítják, hogy a levegőbe kerülő káros anyagok nemcsak az egészséget, hanem a szexuális éltünket is tönkretehetik.


A belélegzett szmog ugyanis bekerül a véráramba, blokkolja a rendes oxigénellátást, ettől pedig a véráramlás sem lesz olyan, mint kellene. Innen már egyenes út vezet a merevedési zavarokhoz. A vizsgált állatoknál az is egyértelműen kiderült, hogy a légszennyezésnek kitett egyedek sokkal kevesebbszer akartak párosodni, tehát a szexuális vágy is visszaszorult.

Az Angol Egészségügyi Szervezet már többször jelezte, hogy baj van. Adataik szerint a légszennyezettség okozta betegségek csak Angliában 40 ezer ember halálát okozzák évente. A European Heart Journal című szaklapban közzé tett számok európai szinten még riasztóbbak:

a városi szmog a becslések szerint 800 ezer embert ölhet meg minden évben – ez a korábbi adatok kétszerese.

A fő halálozási okok a tüdőrák, a sztrók, valamint a szív- és érrendszeri betegségek.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!