Az Európai Unióban az idén a magyarországi bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020-2021-es világgazdasági prognózisának kedden publikált előzetese alapján.

Az MTI-hez eljuttatott világgazdasági növekedési prognózisában az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra.

Az IMF tavaly őszi prognózisának november elején kiadott, felülvizsgált változatában még 3,3 százalékos GDP-növekedést jelzett előre Magyarországon 2020-ra és 2,9 százalékosat 2021-re. A tavalyi magyar GDP-növekedést az IMF őszi prognózisában még a tényleges 4,9 százaléknál kisebbre, 4,6 százalékra várta.

Az IMF mostani prognózisa szerint a máltai 2,8 százalékos várható csökkenés után az idén a magyar GDP zsugorodik a legkevésbé az Európai Unióban, az unión kívül pedig csak Szerbiában lesz kisebb mértékű - 3,0 százalékos - a gazdasági teljesítmény csökkenése.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés