A királynő halálát követően Nagy-Britannia új uralkodójának, III. Károly királynak az arcképe kerül a bankókra és a pénzérmékre. A képmását viselő 50 penny-s érmét - amely heteken belül forgalomba is kerül - a BBC tárta a világ elé.

We are proud to unveil the first official coin portrait of King Charles III which has been designed by Martin Jennings FRSS and personally approved by His Majesty.

The first coins to feature the effigy are part of a memorial collection for Her Late Majesty Queen Elizabeth II. pic.twitter.com/umrUBbUCBr

- The Royal Mint (@RoyalMintUK) September 29, 2022

Az uralkodó képmását Martin Jennings brit szobrászművész készítette, és az évszázados hagyományoknak megfelelően a brit államfő ezúttal balra néz, tehát az elődjével ellentétes irányba. Emellett a korábbi brit királyokhoz hasonlóan - valamint a királynőtől eltérően - az érmén szereplő uralkodó nem visel koronát.

III. Károly személyesen hagyta jóvá a képmását, amellyel a BBC értesülései szerint elégedett.

TOM HARRISON / Royal Mint / AFP

Az új 5 fontos érme hátoldalán a királynő két portréja lesz látható: az egyik a fiatal uralkodót, a másik pedig a régóta hivatalban lévő államfőt mutatja be, így tisztelegve a királynő hét évtizedes uralkodása előtt. Az 50 pennys érme hátlapján a királynő koronázásának emlékére vert 1953-as koronán használt minta másolata lesz látható.

A II. Erzsébet királynő arcképével ellátott érméket és bankjegyeket cseréje nem azonnal történik, hanem fokozatosan megy végbe, így a most elhunyt uralkodó portréjával díszített pénzek még évekig forgalomba maradnak. Egyelőre a királynő és a király arcképével ellátott bankjegyekkel és érmékkel is lehet majd fizetni az országban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!