Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója, pénteken megosztotta a nyilvánossággal 2030-ra vonatkozó jövőképét: szerinte mindent a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) dominál majd, és ebben nagy szerepe lesz a közösségi hálózatnak.

Mindeddig a vállalkozó új évre vonatkozó céljai, fogadalmai személyes jellegűek voltak: tavaly például úgy döntött, megtanul egy idegen nyelvet, kizárólag az általa levadászott állatok húsát fogyasztja, és meglátogatja az Amerikai Egyesült Államok összes államát - ez utóbbi kijelentése olyan spekulációkhoz vezetett, hogy szeretne indulni az amerikai elnökválasztáson.

"Ebben az évtizedben a hosszú távú célokra koncentrálok. Ahelyett, hogy egy éven belül teljesíthető kihívások elé állítanám magamat, inkább megpróbáltam belegondolni, reményeim szerint milyen lesz a világ és az én életem 2030-ban, hogy teljes mértékben erre fordíthassam a figyelmemet." - írta Zuckerberg a Facebookon.

"Meglesz hozzá a technológiánk, hogy teljes mértékben érezni tudjuk egy másik személy jelenlétét, függetlenül attól, hol van éppen az illető, a tudományos kutatások pedig hozzájárulnak majd különböző betegségek gyógyításához és megelőzéséhez, körülbelül 2, 5 évvel növelve a várható élettartamot." - tette hozzá.

A Facebook alapítója szerint az évtized végéig az emberek lemondanak a mobiltelefonról az AR-szemüvegek javára, és életük jelentős részében alkalmazzák majd a virtuális valóságot.

"Képzeld csak el, hogy az általad választott helyen élhetsz, és könnyedén dolgozhatsz valahol egészen máshol. Ha sikerül megvalósítanunk azt, amin dolgozunk, ennek a lehetősége 2030-ra sokkal közelebb áll majd a valósághoz." - írta Zuckerberg.

A virtuális valóság fejlődésének meg kellene változtatnia a közösségi hálózat jellegét. Ha az internet lehetővé tette, hogy több milliárd ember kapcsolatba lépjen egymással, akkor és ott, amikor és ahol nekik tetszik, akkor a jövő szociális hálója Zuckerberg véleménye szerint "a magán interakciókra és azoknak a kis közösségeknek a felépítésére fog összpontosítani, amelyekre mindannyiunknak szüksége van az életben."

A Facebook olyan jogszabályok alá tartozik, amelyek számos országban korlátozzák a személyes adatok felhasználását.

Az Amerikai Egyesült Államokban júliusban rekordértékű, 5 milliárd dolláros büntetést szabtak ki a Facebookra, mivel nem védték meg a felhasználók személyes adatait.

Fotó: Mark Zuckerberg/Facebook


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!