Novák Katalin Gáspár Győzőnek küldött születésnapi jókívánsága egyszerre verte ki a biztosítékot a szabadelvű humoristánál és a radikális jobboldali politikusnál.


A múlt év végén keményen beleszállt Dúró Dórába Pottyondy Edina. A volt momentumos politikus szóvá tette, hogy a szélsőjobboldali képviselőnő és férje hogyan kampányol a nők szülési kedvéhez. Pottyondy többek között azon háborodott fel hogy Novák Előd kismama-szépségversenyekkel is ösztönözné a magyar nőket a gyerekvállalásra. A videóból aztán komoly adok-kapok alakult ki a közösségi médiában.

Ki gondolta volna, hogy a liberális beállítottságú humorista és a radikális politikus kevesebb mint egy hónap múlva szinte teljes egyetértésben fognak posztolni — mindössze pár óra különbséggel.

Ahogy arról tegnap mi is írtunk, Novák Katalin köztársasági elnök (és Szijjártó Péter külügyminiszter) személyes hangvételű levélben köszöntötte fel a múlt héten 50. születésnapját betöltő mulatóscelebet, Gáspár Győzőt. A showman ezt a TV2 Mokkájának kamerái előtt mutatta meg.

Ezen akadt ki Pottyondy és Dúró, akik teljesen egyetértenek abban, hogy a valóságshow-ival ismertté vált Győzike nem érdemelte ki, hogy az ország legfőbb közjogi méltósága személyesen köszöntse fel.

Pottyondy Edina azt írja: „Nem tudni, hogy ezt a gesztust mivel érdemelte ki a trash celeb. A magyar kultúra rombolásában, a közízlés züllesztésében végzett évtizedes tevékenysége okán? Vagy azt honorálta Novák Katalin, hogy Gáspár úr hosszú éveken keresztül szerepelt a NAV szégyenlistáján, mint az ország egyik legnagyobb köztartozásával rendelkező magánszemélye? Vagy esetleg régi családi barát?”

Míg Dúró Dóra szinte ugyanezt a kérdést teszi fel: „Mi az oka annak, hogy Novák Katalin felköszöntötte Győzikét?”

Egyikük sem játssza ugyanakkor a naívat, és mindketten megemlítik, hogy pontosan tudják, hogy Gáspár Győző a Fideszhez való közeledésével érdemelte ki a köztársasági elnök kitüntetett figyelmét.

További párhuzam, hogy mindketten megemlítik Győzike lehetséges jövőbeli Kossuth-díját, ahogy komolyabb hangvételre váltva is hasonló jár a fejükben: konkrétan az, kikről kellene megemlékeznie idális esetben egy közjogi méltóságnak.

– írja Pottyondy Edina, míg Dúró Dóra úgy fogalmaz: „Hogy ennek milyen társadalmi-morális következményei vannak fiataljainkra nézve, az cseppet sem érdekli a hatalomtechnikusokat. A Fidesz praktikus okokból még kifejezi (anyagi) megbecsülését udvarhű értelmisége felé, de a folyton „problémázó” szakemberek helyett a hangsúly már a gátlások nélkül éljenző és könnyen kifizethető celebvilágon van.”

A politikus ugyanakkor nem hagyja ki pártja aktuális üzeneteit sem: „ [Novák Katalin] Ellenben nem köszönti azokat, akik a kormány politikájának veszteseiként nem kapnak megbecsülést: megalázó bérekért robotoló munkavállalókat, a munkájukat éppen filippínók miatt elvesztő családfenntartókat, alacsony nyugdíjukból nyomorgó időseket, évek óta romló körülmények közt dolgozó állami alkalmazottakat és még sorolhatnánk. De Győzikét igen. Ugyanis ő hoz szavazatokat a Fidesznek. Nem pedig azok, akikkel szemben a Fidesz vezeti ezt az országot. Novák Katalin azt üzeni, hogy neki köztársasági elnökként is azok számítanak, akik szavazatot hoznak a Pártnak. „Kifejezi a nemzet egységét…”? Ugyan. Minek, ha a felével is elműködik?” – fogalmaz posztjában.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!