Egyre gyarapszik azoknak a mini emlékhelyeknek a száma, amit a szórásos temetés után tákolnak össze a családtagok a folyó partján. A helybéliek szerint ugyanakkor ez nem normális dolog.


Kegyeleti okokból senki sem meri felszámolni a Duna partján kialakított „illegális temetőt” Dunaújvárosban. A városban és a környéken egyre többen kérik, hogy hamvaikat szórják a folyóba, majd a hozzátartozók engedély nélkül helyeznek el a vízparton emléktáblákat, kisebb kopjafákat az egykori kompkikötő közelében. A spontán kialakított sírkert közelében köt ki egyébként az a hajó is, amiről a szórásos temetéseket végzik.

A DUOL még áprilisban kereste meg az egyre gyarapodó sírkerttel kapcsolatban a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot. Szilágyi Attila igazgató a lapnak elmondta, hogy „a hamvak Dunában szórására vonatkozó vagyonkezelői hozzájárulások – az előírások részletes leírásával – csupán a hamvak elhelyezésére vonatkoznak, a kegyhelyek, emlékhelyek kialakítására nem terjednek ki”.

A portálnak nyilatkozó dunaújvárosiak közül akadt olyan, aki szerint „némelyik kegyhely úgy néz ki, mint egy gyereksír”. Többen megemlítik, hogy a környék népszerű kirándulóhely, ahova gyerekekkel járnak a családok, mostanra pedig „letaglózó” látvány fogadja a sétálókat.

Egy megkérdezett az út szélén elhelyezett keresztekhez hasonlítja a dunaújvárosi illegális sírkertet, de megjegyzi, hogy „azoknak legalább annyi értelme van, hogy elrettentenek”. Véleménye szerint azonban a kompkikötő melletti emlékhely „nem normális dolog, hisz ez a Duna-part”, ugyanakkor azt is megérti, hogy egyesek anyagi megfontolásból döntenek a szokatlan megoldás mellett.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!