A horrortanyán szervezett illegális versenyeken külföldiek is részt vehettek. Húsz rémült állatot sikerült kimenteni az szörnyű körülmények közül.


17 rókát és 3 borzot mentettek ki az állatvédők egy Tolna vármegyei település határából szpmbaton, ahol illegális állatviadalokon mészároltatták le kutyákkal a vadállatokat, írja a Blikk. A horrorfilmbe illő helyszínen rengeteg állati tetemet és levágott rókafüleket is találtak.

„A rókák között öt egészen kicsi is volt, az állatokat pedig borzasztó körülmények között, ketrecekben és tönkrement fagyasztókban tartották. Őket nem egymással, hanem kutyákkal harcoltatták a forgalomtól és a lakott területektől félreeső helyszínen. Úgy tudni, ezek pénzdíjas versenyek voltak, kupákat és serlegeket is kiosztottak egymás között, de szórakozásból fogadásokat is kötöttek. A szabályokat előre lefektették, s előfordult, hogy 2-3 kutyát is ráengedtek egy rókára, hogy megnézzék, az ebek mennyi idő alatt tudják lefojtani vagy megölni az állatot” – mondta a lapnak egy névtelenséget kérő forrás.

A portál úgy tudja, hogy az illegális viadalokra a vadállatokat orvvadászok foghatták be. A rókék fülét azért vághatták le, mert azok leadásával pénzt kerestek. A kegyetlen viadalokon, amelyeken terrierek és erdélyi kopók időre pusztították a vadakat külföldiek is részt vehettek.

Az üzletszerűen végzett élet-halál harcok a korábban legálisnak számító kotorékversen hagyományain alapszanak, mondta a lapnak a szervező egyik ismerőse. Ennek lényege, hogy a direkt erre a célra kialakított kotorékokba beengedik a kutyákat, és stopperórával mérik, hogy mennyi idő alatt végeznek az ott talált rókákkal és borzokkal.

A megmentett állatok a Rókales Alapítványhoz kerültek, de a horrortanyán a rendőrök mellett a polgárőrök és egy hatósági állatorvos is megjelent.

„Sajnos, ma Magyarországon – gyakran teljesen illegálisan – élő prédával edzik a kutyákat az erre kialakított pályán. A rókák és a borzok a haláluk előtt akár órákig sarokba szorítva, megsebezve küzdenek az életükért” – mondta a Blikknek Némedi Edina rókamentő, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány tagja, aki szerint a közösségi oldalak zárt csoportjaiban szervezik a viadalokat az orvvadászok.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!