A kutyák etetésénél számos szempontot figyelembe kell venni, de az első és legfontosabb az, hogy ugyanúgy szükségük van a tápanyagokra, mint az embernek. Az üzleteik polcain található feldolgozott minőségi kutyaeledelek összeállításánál állatorvosok véleményét is kikérik: szigorúan szabályozott termékekről van szó, melyek megbízhatónak mondhatók, de egy felelős állattartónak érdemes a dolgok mögé látnia.

A kutyák a macskákkal szemben nem kizárólag húsevők. Étrendjük jelentős részét ugyan húsok képezik, de fontos tápanyagokat tudnak kinyerni a különféle gabonákból, zöldségekből és gyümölcsökből, melyek elhanyagolhatatlan vitamin-, vas- és ásványianyag-források is egyben.

Általánosságban igaz, hogy egy kutya akkor van megfelelő diétán, ha a hús mellett ezeket is fogyasztja rendszeresen.

Ahogy az embernek, úgy házi kedvenceinknek is szüksége van a tápanyagbevitelre, de ez fajtánként és életkortól függően eltérő lehet. Egy kölyökkutyának például teljesen másra van szüksége, mint egy kifejlett példánynak, ezért ezt is figyelembe kell venni, amikor eledelt vásárolunk a számára. Értelemszerűen az sem elhanyagolható, hogy egy 5 kilogrammos, vagy egy 45 kilogrammos ebről beszélünk.

Az interneten számos téves információ terjed. Ennek ellenkezőjéről egy módon bizonyosodhatunk meg, ha ellenőrizzük a hírforrást. A legjobbat akkor tesszük, ha tudományosan alátámasztott cikkeket olvasunk, melyek valóságtartalma igazolt. Ha valami túl szépnek hangzik, akkor mindig gondolkozzuk el azon, hogy valami átverés lehet a dolog mögött.

Ezek tudatában vásárláskor érdemes alaposan végigolvasni, hogy mi áll a termék címkéjén. Már az adott kutyaeledel neve is olykor sokatmondó, de figyelni kell, hogy

bár marhából vagy csirkéből készült tápnak vagy konzervnek árulják azt, az önmagában még nem garancia rá, hogy 100 százalékban azt is tartalmazza.

Ebből adódóan fontos mindig átolvasni az összetevőket is. Ha előtte tájékozódtunk, mivel érdemes etetni a kedvencünket, a terméken található leírás sokat elmond majd arról, hogy valójában azt szeretnénk-e megvásárolni az állatnak.

Végezetül: mivel mi vagyunk napi szoros kapcsolatban a kutyánkkal, ezért mi látjuk, hogy éppen elhízott vagy sovány. Gazdiként csak és kizárólag a mi döntésünk, milyen eledelt teszünk elé annak érdekében, hogy a lehető legegészségesebben élje életét.

Szponzorált tartalom

Van különbség a kutyák igényei között, de a Nutro™ Limited Ingredienttel nem hibázhat: azt a 10, nem allergén alapanyagot tartalmazza, amelyekre minden ebnek szüksége van. Próbálja ki most: ha 1,4 kg-os Nutro™-t vásárol, az első csomag árát visszaadjuk.

A cikk a Nutro™ támogatásával készült.

Kiemelt kép: Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!