A Google közel egy éve frissítette a YouTube kezelőfelületét, ami a Safari, Firefox, Safari böngészőkben láthatóan lassabbá tette a videomegosztót. A Mozilla menedzsere, Chris Peterson a múlt héten beszélt erről a problémáról, rávilágítva arra, hogy nem a többi böngészőben van a hiba.


A Google új dizájnja egy olyan DOM API nevű fejlesztői készleten alapul, amit csak a cég saját, Chrome böngészőjébe implementáltak, ezért a többi böngésző a mérések alapján ötször lassabban tudja renderelni a YouTube-ot.

Nem ez az első alkalom, hogy a Google úgy hangolja és építi webes szolgáltatását, hogy az a Chrome előnyére váljon. A keresőcég Allo, YouTube TV, Google Earth és YouTube Studio Beta szolgáltatásainak használatát letiltották a Microsoft Edge-ben, ezekből az Earth, és a YouTube TV Firefox-on keresztül sem érhető el.

YouTube page load is 5x slower in Firefox and Edge than in Chrome because YouTube's Polymer redesign relies on the deprecated Shadow DOM v0 API only implemented in Chrome. You can restore YouTube's faster pre-Polymer design with this Firefox extension: https://t.co/F5uEn3iMLR

- Chris Peterson (@cpeterso) July 24, 2018

A YouTube lassúsága mindennapos probléma azok számára, akik Firefoxon, Edge-en, Safarin keresztül nézik a videókat, és sok esetben vezethet ahhoz a gyanúhoz, hogy talán az internetkapcsolat lassú.

A kézenfekvő megoldás tehát: a régi dizájnt kell használnunk, amivel persze együtt jár az, hogy nem használhatunk olyan újdonságokat, mint a Sötét mód. A Firefox felhasználói egy letölthető kiegészítő segítségével érhetik el ezt, amit YouTube classic néven érnek el.

A Safari és Edge felhasználóinak egy kis kerülőutat kell tenniük, a Tampermonkey nevű script segítségével hozhatják vissza a klasszikus dizájnt, amihez az alábbi lépéseket kell követniük.

Microsoft Edge

  1. Töltsük le a Tampermonkey-t Edge-re a Microsoft Store áruházból!
  2. Az Edge böngészőn belül a Beállítások/Kiegészítők alatt engedélyezzük a Tampermonkey-t!
  3. Töltsük le hozzá ezt a scriptet, hogy a YouTube a klasszikus módba álljon vissza!

Safari

  1. Töltsük le a Tampermonkey Safari-ra szánt verzióját!
  2. A böngészőnek adjunk engedélyt az alkalmazás telepítésére!
  3. Töltsük le ezt a scriptet!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!