Mostanra szinte természetesnek vesszük azt, hogy a wifi jól és gyorsan működik a lakásunkban, annyira részévé vált az életünknek. Az esetleges hibákat pedig a technológia sajátjának tekintjük, és elfogadjuk, hogy együtt kell élnünk vele. Pedig wifi és wifi között is jelentős különbség van, rengeteg rossz döntést hozhatunk a saját hálózatunkkal kapcsolatban, de ha figyelünk, olyan dolgokat érhetünk el, amelyekre korábban nem is gondoltunk.

Először arról kell meggyőződni, hogy a wifi-jelet szóró routeren kívül minden rendben van, és a házba érkező internet jól működik. Ezt leginkább úgy tehetjük meg, hogy a számítógépünket közvetlenül, kábellel dugjuk rá a modemre, amelybe az internet kívülről érkezik. Vannak különböző sebességtesztelő oldalak, ahol ellenőrizni tudjuk, hogy az internetünk sebessége megfelelően működik-e, és azt a sávszélességet kapjuk, amire előfizettünk.

Ha nem azt a sebességet kapjuk, amiért fizettünk, érdemes elgondolkodni a router vagy a modem (sokszor ugyanaz a kettő) cseréjén is. Ha régi a routerünk, az sok probléma mögött állhat az internettel kapcsolatban. Az utóbbi pár évben a wifi-technológia óriásit fejlődött, a legújabb wifi-szabványokkal vezeték nélkül is hasonló sebességeket érhetünk el a korábban sokkal gyorsabb kábeles internethez. A modem és a router kifejezetten fontos részei az internetünknek, mert ezek jelentik az alapot, amelyre minden más építkezik.

Nem mindegy, honnan jön a jel

Az sem mellékes, hova helyezzük el a routert a lakásban. Érdemes nem rögtön a bejárat mellé, hanem viszonylag központi helyre rakni, hogy a lakás egészét ugyanúgy le tudja fedni. Mivel nem minden router képes lefedni hatalmas területet, illetve vannak sokkal nagyobb lakások és házak, mint a routerek hatótávolsága, érdemes úgynevezet mesh-networkben, vagyis több router hálózatában gondolkodni. Ezek felerősítik a wifi-jelét, hogy a lakásnak olyan részeire is eljusson, amelyekre egy darab router nem képes.

Arra is érdemes figyelni, hogy milyen anyagokból készültek a lakásunk falai. A vályog és a panel például sokkal jobban ellenáll a wifi hullámainak, ezért jelentősen lecsökkenti, hogy meddig érhet el az internet a lakásban. És persze az is fontos, hogy milyen eszközről használjuk az internetet. A legújabb eszközök már képesek a wifi 6 szabványra, ami jelentős sebességnövekedést jelent a korábbiakhoz képest.

Az sem mindegy, hogy milyen frekvencián használjuk a wifinket. A régebbi, elterjedtebb routerek 2,4 GHz-es frekvencián szórják a jelet, de a legtöbb új router már képes 5 GHz-es frekvenciára. Utóbbival sokkal nagyobb sebességet lehet elérni, de rosszabbul kezeli az akadályokat és a távolságot, ezért érdemes mesh-hálózatban használni.

Kapcsolódó

Nem gondolná, mitől lehet gyenge a wifije

Főleg a világjárvány idején vált kiemelt fontosságúvá a megbízható otthoni wifi, hiszen a lakás sokak számára vált munkahellyé és tanteremmé is. Legyen szó akár a kötelező tevékenységeink elvégzéséről, vagy az esti kikapcsolódásról, rendkívül bosszantó tud lenni, ha itt-ott gyengébb a kapcsolat, rosszabb esetben nem is észlelhető. Ennek számos oka lehet, olyan dolgok is, amire nem gondolnánk.

De mire jó ez az egész?

Mit kapunk akkor, ha tényleg jó a wifink és a gyors internetünk? Van egy csomó dolog, amire kapásból nem is gondolnánk, de kifejezetten hasznos lehet. Egyrészt nem kell többé azzal küzdenünk, hogy lelassul az internet, ha a családból egyszerre többen próbálnak videókonferencián részt venni. Ez sok családnál az otthoni munka alatt kifejezetten probléma volt, és többé nem kell úgy szervezni a meetingeket és a digitális oktatást, hogy ne üssék egymást.

Sokkal jobb minőségben nézhetünk filmeket is. Az újabb wifi-szabványoknak meg sem kottyan, ha 4K felbontású videót kell streamelniük, ezért pár szinttel magasabbra emelhetjük az eddigi házimozi élményünket.

A leghasznosabb dolog viszont, amiről kevesen tudnak, hogy ha gyors internetünk van, gyakorlatilag bármilyen játékkal játszhatunk az interneten. Több cég is kínál már játékstreaming-szolgáltatásokat, ahol csak egy tévére, telefonra, számítógépre vagy tabletre, egy kontrollerre és gyors internetre van szükségünk.

Ezeken a játékstreaming-szolgáltatásokon szinte bármelyik konzolos játékkal játszatunk, anélkül, hogy ki kellene fizetnünk a konzol árát. A streaming esetén a játék minőségét alapvetően csak az befolyásolja, hogy milyen gyors az internetünk. Ha kifejezetten jó a wifi-hálózatunk, észre sem fogjuk venni, hogy a játék nem a tévére kötött játékkonzolon megy, hanem videóként streameljük a saját eszközeinkre.

Hozz ki többet!

A jó hír, hogy manapság olyan szolgáltatások is elérhetők, melyek kifejezetten abban segítenek, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az otthoni hálózatunkból. Ilyenek a Telekom otthoni net előfizetései mellé, Okoswifi csomagjaiban kínált Wi-Fi Extra eszközök, melyekkel falig-faltól élvezhetjük a stabil hálózat előnyeit a lakás távolabbi pontjain, akkor is, ha egyszerre több készülék kapcsolódik a netre.

A cikk a Telekom támogatásával készült.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!