A strasbourgi bíróság 3000 eurós kártérítést ítélt meg egy iraki fiatalnak, akit a magyar hatóságok a tranzitzónában nyolc napon át éheztettek és elszakítottak családjától.


Elválasztották családjától és nyolc napon át éheztették a magyar hatóságok a 19 éves iraki fiatalt, akit arra próbáltak rávenni, hogy adja fel, és „önként távozzék” Szerbiába. Az Emberi Jogok Európai Bírósága most 3000 eurós jóvátételt ítélt meg neki, miután megállapította, hogy senkit sem lehet kínzásnak vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni, derül ki a Magyar Helsinki Bizottság pénteki közleményéből.

Az időközben már Ausztriában élő iraki fiatalember a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához. A jogvédő szervezet közlése szerint az akkor 19 éves férfit a tranzitzónában elkülönítették szüleitől és testvéreitől, mivel menedékkérelmét kétszer is elutasították. Ezt követően idegenrendészeti őrizetbe helyezték, és 306 napot töltött a tompai tranzitzónában, ahol nyolc napon át éheztették.

A fiatalember csak azután kapott ételt fogvatartóitól, miután – a Magyar Helsinki Bizottság közbenjárására – a strasbourgi bíróság fel nem szólította erre a magyar államot. Addig kisebb testvérei osztották meg vele saját élelmüket. A jogvédő szervezet szerint a fogvatartók mindent elkövettek azért, hogy a fiatalember feladja menedékkérelmét, és „önként távozzék” Szerbiába.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!