Mióta az okostelefonok elmaradhatatlan részévé vált az előlapi kamera, és a folyamaosan fejlődő technológia lehetővé teszi a kávák szinte teljes eltüntetését, azóta a gyártóknak egyre nagyobb fejtörést okoz, hogy miképp helyezzék el a készülékben az alapvetően apró, de a képernyő szempontjából mégiscsak zavaró szenzor(oka)t. Az Apple néhány éve indította el a szenzorsziget-őrületet, nem is olyan régen megjelentek az első olyan készülékek, ahol a telefon tetejéből pattan ki a kamera, év elején pedig megkezdték hódító útjukat az olyan mobilok, ahol egy képernyőbe vágott lyukban található a szenzor.

Itt a Samsung Galaxy A80: ilyen telefont még biztos nem látott

A dél-koreai gyártó olyan kameramegoldással rukkolt elő, amit más telefonon még nem láthattunk.

Ezek persze csak félmegoldások, hiszen mind a szenzorsziget (angolul notch), mind a kameralyuk kihasít egy darabot a képernyőből, a felugró megoldásoknál pedig a mechanikus részek jelentik a sokakat zavaró gyenge pontot. Hamarosan viszont ennek mind vége lehet, hiszen a gyártók nem álltak le az ötleteléssel, kínai Oppo és Xiaomi pedig már be is mutattak olyan megoldásokat, ahol a kamera nem egy képernyőbe vágott lyukban, hanem konkrétan a kijelző alatt, vagy annak részeként kerül a telefonba.

A cégek már prototípusokkal is rendelkeznek, a Xiaomi elnökhelyettese, Wang Yiang pedig a Twitteren tett közzé egy olyan bejegyzést, amiben négy képpel igyekszik elmagyarázni, hogy miképp is működik az általuk alkalmazott (de még nem végleges) megoldás. Az eljárás lényege, hogy a szenzor tényleg a kijelző alatt helyezkedik el, egy olyan réteg alatt, aminek eleve alacsony a fényvisszaverő képessége és magas az átbocsátó képessége (transzmittancia), ami lehetővé teszi normális minőségű képek elkészítését.

Xiaomi's Under-Display Camera Technology could be the ultimate solution for a Full Screen Display coexisting with a front camera! RT if you love it. #InnovationForEveryone pic.twitter.com/8e7EdEBn8J

- Wang Xiang (@XiangW_) June 3, 2019

A Xiaomi megoldotta, hogy a kamera feletti speciális rész áttetszővé váljon fotózás közben, de amikor a kamera nincs használatban, akkor a képernyő részeként funkcionál, azaz ugyanúgy megjelennek rajta a tartalmak, mintha nem lenne mögötte semmi. Az "illúzió" még nem tökéletes, hiszen ahogy a képeken is látszik, a kamera körvonalait azért még fel lehet fedezni a képernyő alatt, ugyanakkor ez a fejlesztés még mindig jobban tűnik, mint a szenzorsziget, vagy a kameralyuk, és valószínűleg már nem kell sokat várni, hogy megjelenjenek az első olyan telefonok, amiket már ezzel a technológiával szerelnek fel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!